Winactie: Quotum & Semper Sol – Marloes Morshuis

Met de eerste week van het jaar 2023 achter de rug is het tijd om de goede voornemens waar te gaan maken. Wij hopen dat je een groenere planeet hebt meegenomen in je lijstje. Mocht je daar nog niet aan hebben gedacht, dan werken deze verontrustende verhalen van Marloes Morshuis wellicht als een goede wake-up call om aan het milieu te willen denken.

Deze week maak je kans op één van de twee boeken uit de Quotum-serie van Marloes Morshuis. Je kunt Quotum (deel 1) winnen en het onlangs verschenen Semper Sol (deel 2). Je hebt ongeveer een week de tijd om te reageren via onze instagram-pagina. Op zondag 15 januari 2023, maken we de twee winnaars bekend.

Het Quotum-tweeluik speelt zich af in de toekomst en introduceert een systeem waarin de Euro-Unie extreme overbevolking aanpakt door mensen in de slinkstand te zetten. Deze mensen, de slinkers, tellen nog maar voor de helft mee in de maatschappij. Ze mogen geen gebruik maken van sociale voorzieningen, stroom en vers voedsel, om zo hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

Wie dat wel doet wordt naar een krimpkamp gestuurd, vergelijkbaar met een concentratiekamp. De slinkerkinderen Axel en Tommy moeten onderduiken, wanneer hun ouders worden opgepakt. Dan ontdekken ze interessante informatie. Zat hun moeder in het verzet? En zit er stiekem een nog duisterder kracht achter het quotum dan ze ooit konden vermoeden?

Het tweede deel van deze dystopische boekenserie is in 2022 verschenen. Semper Sol is inmiddels verkozen tot één van de tien leestips van de Jonge Jury 2023 en is minstens zo spannend als het eerste deel. Je zou deze serie De Hongerspelen van de lage landen kunnen noemen. Met haar gitzwarte toekomstvisie schudt Morshuis haar lezers wakker door onwijs spannende boeken te schrijven waarin hedendaagse problematiek bizarre vormen aanneemt. 

De angst, het onderduiken, verraders, krimpkampen en meedogenloze afrekeningen doen denken aan de tweede wereldoorlog. Tegelijkertijd is de parallel die je kunt trekken met het populisme en klimaatontkenners uit onze eigen tijd angstaanjagend. Deze serie is daarom uitermate geschikt voor maatschappelijk betrokken of politiek georiënteerde jongeren. Het is daarnaast ook geschikt voor liefhebbers van oorlogsboeken, thrillers en dystopiëen.

Ons leeftijdsadvies: 12+ | Uitgever: Lemniscaat | Auteur: Marloes Morshuis | Illustrator: Megan Hoogenboom | Verschenen (deel 1) : 17 juli 2020 | Verschenen (deel 2) : 24 mei 2022

Niet gewonnen, maar wel nieuwsgierig geworden naar dit boek? Klik hier om Quotum te bestellen of klik hier om Semper Sol te bestellen.