Leestips

‘Weet je nog iets leuks om te lezen?’ Wie deze vraag aan Janneke of Heleen stelt kan een uitgebreid antwoord verwachten. Of het nu om oude of nieuwe boeken gaat. Passend bij actualiteit of persoonlijkheid. Er is altijd wel een goed boek om aan te raden.

Boekenweekaanwinsten van Janneke

De boekenweek is begonnen en zowel Janneke als Heleen doen zichzelf in deze week graag een (of meer) boek(en) cadeau. Janneke koos voor In de mist van Golden Gate Park van Murat Isik en Aleksandra van Lisa Weede. Lees meer.

Struikmeisje – Tineke HoninghTip van Heleen

Erie is gestopt met naar school gaan en dat was de beste beslissing ooit. Therapeute Sylvia heeft een diagnose gesteld en in een enveloppe met een net iets te vrolijke smiley naar haar toegestuurd. Erie is er nog niet aan toe de enveloppe open te maken, misschien heeft het te maken met het woord ‘stoornis’, dat haar boven het hoofd hangt. Van dat woord wordt ze heel boos. Lees meer.

Morgen en morgen en morgen – Gabrielle ZevinTip van Janneke

Wanneer De grote golf van Kanagawa van Hokusai  op het omslag van een boek staat, ben ik eigenlijk al om. Dat wil ik lezen. Het is een boek dat over gamen gaat, waarbij dit kunstwerk als uitgangspunt wordt genomen voor een nieuw gamedesign. Toch gaat het ook over zoveel meer dan dat. Het gaat over creativiteit en toewijding, opgroeien en tijdsgeest, liefde voor elkaar en liefde voor de kunst. Lees meer.

We moeten je iets vertellen – Marlies Slegers Tip van Heleen

“We moeten je iets vertellen..” Die aankondiging voorspelt natuurlijk al een boel ellende. De roze flamingo’s op het prachtige omslag, geïllustreerd door Jeska Verstegen, geven je in eerste instantie een heel ander gevoel. Het omlag belooft een boek vol zomer, warmte en creativiteit. Hazel, een meisje van 13, die dit verhaal beleeft, lijkt die belofte te herkennen. Lees meer.

Ultra Donker en de Wachters van Wildzee – Philip Reeve Tip van Janneke

Dit buitengewoon aantrekkelijke boek wordt door heel veel eersteklassers even aangeraakt wanneer het op mijn bureau ligt. De woeste illustratie van de zee, met daarin een klein maar onbevreesd meisje, heeft een ongelofelijke aantrekkingskracht op de dromers en creatievelingen in de klas. En terecht. Want zo veelbelovend als dat het boek eruit ziet, zo is ook het verhaal. Lees meer.

Grijs – Carlie van TongerenTip van Heleen

Chaja had een topavond! Ze danste, wat ze het allerliefste deed, zoende en flirtte met Wes. Dit laatste strandfeest van de zomer had alles in zich om het beste feest ooit te worden. Toch kijken Chaja en ook Wes er allebei met een heel ander gevoel op terug. Grijs vertelt het verhaal van twee jongeren, die zich lieten meevoeren door verliefde energie. In die verliefde stroom raakten ze elkaar kwijt. Lees meer.

No Exit – Maren StoffelsTip van Janneke

Thrillers en horror, veel tieners smullen ervan. Momenteel zijn het veelgelezen genres onder scholieren. Wie door de horrorbomen het moordbos niet meer ziet, kan misschien wat keuzehulp gebruiken. Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van het werk van Maren Stoffels. Eind april verscheen haar laatste thriller, No Exit, over een heropvoedingskamp voor pesters op een cruiseschip. ‘De plek voor jou, zodat anderen veilig zijn.’ Lees meer.

Geheimen van het tuinhuis – Rihana JamaludinEen cadeauboek voor Janneke

Janneke kreeg van Heleen een boek van Rihana Jamaludin. Ze legt haar keuze uit: ‘Behalve van fantasy houdt Janneke van historische boeken én verhalen die verteld moeten worden. Geheimen van het tuinhuis gaat over vriendschap, over denken in mogelijkheden. Ik ken Janneke als iemand die haar leerlingen graag leert denken in mogelijkheden.’ Lees meer.

Het kleine heelal – Annejan Mieras – Een cadeauboek voor Heleen

Heleen kreeg van Janneke het onlangs verschenen boek Het kleine heelal van Annejan Mieras. Janneke legt haar keuze uit: ‘Net als in het echte leven houdt Heleen in boeken van personages die je het liefst zou willen knuffelen en in je eigen beschermde broekzak mee zou willen nemen naar huis. In dit boek komt -als ik de flaptekst en de vele recensies mag geloven- alles samen waar Heleen van houdt.’ Lees meer.

Als de dood zucht, houd ik mijn adem in – Lex Paleaux Tip van Heleen

Een man in een dwangbuis, die je vanuit de binnenflappen van het boek aanstaart met een blik die ik niet direct kan plaatsen. “Als de dood zucht” is ook al niet een mededeling die ik vanonder mijn kussen graag tegenkom. Toch bleek ik dit boek ik te lezen met de vaart van een avonturenroman, dus ik legde het pas weg als mijn armen zo begonnen te tintelen dat het leek of ze in een dwangbuis zaten. Lees meer.

Alles wat groots voelt – Reine de Pelseneer – Tip van Janneke

Tor doet examen en zit niet lekker in zijn vel. Hij voelt zich anders dan andere leeftijdsgenoten. Dan vertelt zijn moeder hem dat ze weet wie zijn vader is, ook al leek dat Tors hele leven te moeilijk om te achterhalen. Ze vertelt dat ze geld heeft gespaard voor Tor. Zodat hij na zijn diploma-uitreiking op reis kan gaan naar IJsland, het thuisland van zijn familie. Lees meer.

Winnen van de wereld – Mark BoodeTip van Heleen

“Is dit de manier om te winnen van de wereld?” Ik zweet. Ik weet het niet. De wereld is geen film met goodguys en badguys, dit heeft niets te maken met winnen of verliezen. Wij zijn onderdeel van de wereld. “We moeten allemaal veranderen,” zeg ik. “We moeten winnen van onszelf.” Heleen las dit boek over een jonge klimaatactiviste en herkende zichzelf. Lees meer.

Gelukkig tegen de wereld – Enrico GalianoTip van Janneke

Van sommige boeken is het bijna zonde dat ze het YA-label krijgen, omdat ze daarmee worden overgeslagen door de meeste liefhebbers van volwassen literatuur. De tweedelige serie over het hoekige en tegelijkertijd ontwapenende meisje Gioia Spada valt absoluut in die categorie. Het behoort tot één van de mooiste en indrukwekkendste YA-series die ik heb gelezen. Lees meer.

Neem nooit een beste vriend – Erna SassenTip van Heleen

Joshua, zijn vrienden noemen hem Rembrandt, zit op het vmbo en kan fantastisch tekenen. Dylan en Sergio zijn dominante types, direct en niet zachtzinnig in hun reacties. Lindsey is, in aanloop naar zijn examen in tekenen, Joshua’s muze. Ze daagt alle jongens uit en zegt pornoactrice te willen worden. Bij hém laat ze juist een andere kant zien. Joshua’s hoofd zit vol met verwarrende en tegenstrijdige gedachten. Lees meer.

Lowie – Stefan BoonenTip van Janneke

‘Als je niet veel tijd hebt: Dit verhaal gaat over een meisje. Ze loopt weg. Op het laatst gaat ze (bijna) dood. En meer natuurlijk, véél meer.’ Met de eerste zinnen wordt meteen duidelijk wat je kunt verwachten van dit geestige boek. Lowie is een fantasierijk verhaal over het vinden van je eigen plek in de wereld. Hoe je af en toe je lot in eigen hand moet nemen. En hoe je echt niet alles helemaal alleen hoeft te doen. Soms komt hulp uit onverwachte hoek. Lees meer.

De Club der Buitenbeentjes – Stefanie SybensTip van Heleen

Maddie wordt door haar moeder naar Camp Mind gestuurd om te leren omgaan met haar angstaanvallen. Een zomerkamp van twee weken samen met ‘een bende andere gekken’. Maddie is ervan overtuigd dat dat niet goed af zal lopen. Na het afscheid van haar moeder en het inleveren van haar telefoon weet ze het zeker, ze heeft niemand meer. Lees meer.

Autumnville – Rick MeijerTip van Janneke

Waarom staan de klokken in Hugo’s leven stil, zijn zijn boterhammen doorweekt en lijken zijn ouders zich vreemd te gedragen? Een voortdurende onrust in Hugo lijkt te worden veroorzaakt door een zoektocht vanuit zijn onderbewuste. Maar naar wát is hij dan op zoek? Autumnville is een boek waarin de lezer voortdurend in eenzelfde staat van verwarring lijkt te zijn als de hoofdpersoon. . Lees meer.

Zes seconden: de laatste afrekening -Daniëlle BakhuisTip van Heleen

In het kader van mijn wens om ‘boeken van de jonge jury’ te lezen, voor de boekentips van onze blog, gaf Kinderboekwinkel De Toverlantaarn me deze jeugdthriller van Daniëlle Bakhuis mee. Ik dacht dat ik liever psychologische drama’s dan thrillers las, maar als deze genres spannend tegen elkaar aan schurken heb je aan mij geen kind! Lees meer.

Negen boeken om mee te nemen naar volgend jaarTips van Heleen

Negen boeken, misschien niet allemaal gelezen in 2022, maar die me zeker geïnspireerd hebben tot en met nu. Zomaar (want waar begin je met kiezen) en niet zómaar een lijstje voor mij. Ik zal proberen je mee te nemen in mijn fictie-avonturen. Groots en meeslepend. Lees meer.

Negen boeken om mee te nemen naar volgend jaarTips van Janneke

Op de valreep deel ik een jaaroverzicht met negen jeugd- en YA-boeken die ik dit jaar gelezen heb en echt niet onbesproken wil laten. Het is me (nog) niet gelukt om deze boeken voor jullie te recenseren, maar ik wil ze graag meegeven als leestip voor het komende jaar.  Lees meer.

De gebroeders Leeuwenhart – Astrid LindgrenEen favoriet van Heleen

‘Onderweg naar mijn favoriete wereld -die nog echt bestaat ook- vertel ik je over De gebroeders Leeuwenhart. Ik neem je mee in de verwondering, troost en energie die ik in verzonnen verhalen vindt.’ Ook Heleen vertelt over haar favoriete boek van een schrijver die ze bewondert, Astrid Lindgren. Lees meer.

Allemaal willen we de hemel – Els Beerten – Een favoriet van Janneke

‘De eerste helft van dit schooljaar zit er alweer op en nu het kerstvakantie is kijken we terug op een goeie start van onze gezamenlijke blog. Tijd om wat meer over onszelf te vertellen aan onze lezers. Laten we beginnen met een kleine toelichting over onze favoriete boeken en onze liefde voor lezen.’ – Janneke vertelt over een boek van Els Beerten dat haar niet meer losliet vanaf het moment dat ze het begon te lezen. Lees meer.

Stargate – Ingvild H. Rishøi – Tip van Janneke

Ze wordt in Zweden de nieuwe Astrid Lindgren genoemd. Terecht, wat mij betreft. De Noorse Ingvild H. Rishøi veroverde vorig jaar de harten van de Scandinaviërs met haar kerstvertelling. Dit jaar is het betoverende Stargate in het Nederlands verschenen. Het is misschien wel het mooiste boek dat je in 2022 onder de boom cadeau kunt geven. Lees meer.

Ivoren maan – Arienne Bolt Tip van Heleen

“Al tienduizend jaar kijken mensen naar de nachthemel, op zoek naar richting. Hij schijnt zo helder dat hij het pad van een reiziger verlicht in de winternacht.” Het prachtige omslag, gemaakt door Eveline Verburg, nodigde me uit Ivoren maan te lezen. Ivoren maan staat op de groslijst van de Jonge Jury, de groslijst is voor mij de bron van boeken die ik de komende tijd wil lezen. Lees meer.

Joe Mellow – Cees van den BergTip van Janneke

Vaak denk ik verlangend terug aan afgelopen zomer, toen ik op vakantie was in New Orleans. De stad waar de jazz geboren is. Toen ik het boek ‘Joe Mellow’ zag staan, een jeugdboek over een oude jazzmuzikant uit Nola, werd ik uiteraard meteen nieuwsgierig. Is het mogelijk om de dikwijls onbegrepen jazzmuziek toegankelijk te maken voor de jeugd? Schrijver Cees van der Berg bewijst dat dat kan. Lees meer.

Nachtvlucht – Eva BurgersTip van Heleen

“Aan het eind van een felverlichte tunnel zag ik ineens een donkere gedaante opdoemen. Ik hield mijn adem in, vertraagde mijn pas en focuste mijn blik op de persoon tegenover me.” Nachtvlucht, een spannend verhaal over vriendschap en pijn van vroeger. Het vertelt het verhaal van vier vrienden die op onderzoek gaan als de oom van één van hen, Oliver, is aangevallen. De dreiging komt dichtbij. Lees meer.

De storm van de echo’s – Christelle DabosTip van Janneke

Nu de herfst begonnen is en de donkere maanden weer in aantocht zijn, is het tijd voor een boekenreeks waar je de hele winter mee op de bank kunt kruipen. De fenomenale spiegelpassante-reeks van Christelle Dabos is er zo eentje. Het laatste deel van deze Fantasy-serie is deze maand verschenen: De storm van de echo’s. Lees meer.

Brown girl dreaming – Jacqueline WoodsonTip van Heleen

Ken je dat gevoel? Er komt een vriendin logeren, het is laat en er is al een paar keer gevraagd of jullie stil willen zijn. Jullie liggen dicht bij elkaar, lekker warm en in het donker. Dan begint je vriendin te vertellen. Met haar zachte stem neemt ze je mee naar haar verste herinneringen. Jacqueline Woodson vertelt in Brown girl dreaming het verhaal van haar jeugd. Lees meer.

Thuis draag ik bij me – Cecile KorevaarTip van Janneke

“Mijn nieuwe leven begon daar, in Ter Apel, en ik had toen nog geen idee hoe het er daadwerkelijk uit zou komen te zien.” Met de huidige noodtoestand in Ter Apel wordt het boek Thuis draag ik bij me pijnlijk relevant en actueel. Het zoomt niet alleen in op de gruwelijke aanleiding om te vluchten en de mensonterende situaties onderweg, maar het geeft ook een eerlijk en hard beeld van het leven dat volgt na aankomst in Nederland, Ter Apel. Lees meer.

Mot en de metaalvissers – Sanne Rooseboom – Tip van Heleen

Dit jaar mag ik Nederlands geven aan onze LTS-klas. Deze, eerste, klas bestaat uit leerlingen die les krijgen op vmbo-basis en -kaderniveau. Ik leer ze kennen als jongens die graag met hun handen bezig zijn, een brede interesse hebben en een korte spanningsboog. Ik ben op zoek gegaan naar een boek dat bij hun interesses past en dat ons uitnodigt voor ‘buitenboeksebelevenissen’. Lees meer.

Huisje 13 – Elin Meijnen – Tip van Janneke

Op vakantie naar een bungalowpark zonder wifi is voor veel mensen al een vreselijke gedachte, maar stel je eens voor dat je op zo’n bungalowpark woont. Dat overkomt de veertienjarige Ronja, wanneer haar moeder van een carrièretijger verandert in een wifi-wappie die in een stralingsvrije zone wil wonen. Lees meer.