Woorden van Timo – Tialda Hoogeveen – Tip van Heleen

Als na de zomervakantie het nieuwe schooljaar start, is Nanne niet alleen blij haar vrienden weer te zien, ze ziet ook op tegen het leven ná haar vmbo-examen. Nanne weet dat ze muziek maken leuk vindt, maar kan niet anders bedenken dan dat ze zich zal aanmelden voor een opleiding tot ‘kinderoppas’. Haar broer Timo, die dit schooljaar zijn gymnasiumexamen gaat doen, weet al jaren wat hij gaat doen. Dat Timo al die mooie plannen niet zal gaan uitvoeren hoort Nanne als ze na haar eerste schooldag thuiskomt. Timo is aangereden door een vrachtwagen en direct overleden.

Nannes vriendin Aaf, fladdert luchtig door het leven, maar steunt Nanne onvoorwaardelijk. Schoolvrienden Sjors en Tom leert Nanne van een andere kant kennen, nu het haar niet altijd lukt om gezellig te zijn.  Timo’s beste vriend Glenn, die Nanne misschien wel meer dan leuk vindt, moet zijn plannen ook bijstellen nu Timo er niet meer is. Nanne en hij vinden elkaar in herkenning en alles wat ze samen en apart met Timo deelden.

Nanne en Timo deelden hun liefde voor muziek, Timo speelde piano en Nanne speelt gitaar en soms stiekem ook piano. Na zijn dood blijft Timo bij Nanne om haar te stimuleren bij het maken van muziek en het schrijven van teksten. Als Nanne muziek maakt of door de teksten van Timo bladert, is hij plotseling bij haar. Hij blijft altijd te kort, maar lang genoeg om haar een zetje de goede kant op te geven.

“Je hebt een moeilijke tijd achter de rug. Timo is dood, thuis is alles anders. Maar op school gaat alles gewoon door.” Nanne heeft het moeilijk. Op school gaat het niet zo goed, ze kan het moeilijk opbrengen om haar schoolwerk op te pakken. Thuis is ze liever niet te veel. Haar moeder barst iedere keer in tranen uit, als Timo ter sprake komt. Haar vader heeft zich gestort in allerlei projecten die de herinneringen aan Timo levend moeten houden. Haar mentor, meneer Van Helmondt, lijkt een van de weinigen die haar begrijpt en Glenn natuurlijk, maar die heeft het ook druk met de voorbereiding op zijn examen en zijn eigen verdriet om Timo.

Natuurlijk is het verdriet niet weg, maar Nanne vindt wat motivatie terug als er een opleiding blijkt te zijn die precies past bij wat ze wil en kan. Bovendien mag ze meedoen aan een festival waarvoor ze een tekst schrijft op een bestaand popnummer. Timo helpt haar op weg en het zijn zíjn woorden die precies op hun plek vallen.

“Dit zijn twee eilanden. Eén eiland is doorgaan met leven, één eiland is het doorleven van het verdriet…. Kinderen, ook pubers, laveren van nature heel goed tussen de twee eilanden.” Het contact met haar ouders wordt steeds beter als rouwconsulent Nathalie hen helpt de weg naar elkaar terug te vinden.

Woorden van Timo leest snel en telt maar 123 pagina’s, daarmee is het een boek dat makkelijk gepakt zal worden. Maar wie wil er een boek over rouw lezen? Staat dit boek niet te ver van de belevingswereld van de gemiddelde 14-jarige? Aan de andere kant, liefde, vriendschap en muziek zijn thema’s die veel lezers aan zullen spreken.

Ik heb dit boek zelf gelezen als een boek dat je een beetje de weg kan wijzen in een rouwproces. De woorden van de rouwconsulent gaven duidelijkheid en begrip bij hoe rouw kan werken bij ouders en kinderen. De woorden die Nanne koos bij het schrijven van haar liedteksten vond ik niet altijd passen bij de woorden die een gemiddelde vmbo-leerling gebruikt. Is Nanne zo geïnspireerd door haar twee jaar oudere broer, gymnasiumleerling, dat hij doorademt in haar teksten?

Het einde van het boek is geruststellend, al blijft het verdriet natuurlijk. In een verhaal met zo’n dramatisch gegeven is dat wel fijn. Bij ons op school kunnen leerlingen bij mij terecht als ze een weg zoeken in hun rouw en verlies. Woorden van Timo krijgt zeker een plekje op mijn thema-boekenplankje.

Mijn leeftijdsadvies: 13+ | Uitgever: Ploegsma| Auteur: Tialda Hoogeveen | omslagillustratie: Karst-Janneke Rogaar | Verschenen: 20 december 2023 (in 2020 verschenen in het Fries) | Prijs: €16,99 | Hier te bestellen