Alles wat groots voelt – Reine de Pelseneer – Tip van Janneke

Tor doet examen en zit niet lekker in zijn vel. Hij voelt zich anders dan andere leeftijdsgenoten. Niet op een problematische manier, maar wel het uitzoeken waard. Dan vertelt zijn moeder hem dat ze weet wie zijn vader is, ook al leek dat Tors hele leven te moeilijk om te achterhalen. Ze vertelt dat ze geld heeft gespaard. Daarmee kan Tor na zijn diploma-uitreiking op reis gaan naar IJsland, het thuisland van zijn nog onbekende familie.

Tegen de achtergrond van het indrukwekkende IJslandse landschap start Tor de zoektocht naar zijn vader. De achttienjarige tiener is geen prater, wel een schrijver. Tor probeert zijn gedachten daarom op een rijtje te krijgen door te dichten. En hoewel poëzie bij Tor op school als een hobby voor zachtgekookte eitjes wordt gezien, blijkt dat talent in het ruige IJsland juist enorm te worden gewaardeerd.

Die gedichten zijn verrassend treffend en down to earth. Ze wisselen de korte hoofdstukken af en geven de lezer daardoor een klein momentje van bezinning en rust tussen de woelige gedachtes van een verwarde tiener door. Reine de Pelseneer is naast kinderboekenschrijfster ook dichter en dat zie je terug in de kwaliteit van de gedichten, die voor hetzelfde geld een gekunsteld stijlmiddel hadden kunnen opleveren.

Alles wat groots voelt is een coming of age-roman en gaat -je raadt het al- over grote gevoelens. Gevoelens die zo wisselend en onvoorspelbaar kunnen zijn als het IJslandse weer, zeker in een puberbrein. Al helemaal wanneer er allemaal nieuwe en grootse dingen staan te gebeuren. Het ene moment blijkt Tors moeder hem zijn hele leven te hebben voorgelogen over zijn vader. Het andere moment zit hij in een warmwaterbron tussen de IJslandse rotsen te genieten van het uitzicht, want het mooiste meisje van het eiland zit in bikini naast hem en -o ja- het landschap is ook mooi. Tor voelt verliefdheid en verwarring, boosheid en blijdschap.

Hebben we daardoor te maken met een gevoelig boek van het zoetsappige soort? Waarbij we hartslagen tellen en sterretjes in elkaars ogen zien? Verre van. Zo weerbarstig als het landschap van IJsland is, zo ongepolijst en stormachtig zijn ook de gevoelens van Tor beschreven. Tieners voelen zich hierdoor serieus genomen. ‘Het is niet zo uitleggerig,’ zei een derdeklasser die het boek van me leende. Hij herkende zichzelf in het eerlijk aanvoelende verslag van een leeftijdsgenoot die op zoek is naar zichzelf en naar zijn vader.

Reine weet hoe ze Tors emoties kan ondersteunen door op het juiste moment een passend beeld op te roepen van het IJslandse landschap en het weer. Je kunt het natuurgeweld bijna voor je zien. De golven die tegen de kliffen slaan en de wind die aan je kleren rukt. Tijdens het lezen ruik je de zee en voel je het vulkanisch gesteente onder je voeten. Los van het grootse verhaal dat met een prijzenswaardig ingetogen toon op papier is gezet, heb ik ontzettend veel zin gekregen om zelf eens naar het prachtig omschreven IJsland op vakantie te gaan.

Alles wat groots voelt was het eerste boek dat ik van de Vlaamse schrijver Reine de Pelseneer heb gelezen en het smaakt meteen naar meer. Haar heldere woordkeuze in combinatie met het weloverwogen plot zorgen samen voor een frisse en stoere weergave van het gevoelsleven van een opgroeiende tiener. Een aanrader! Ik ben fan.

Mijn leeftijdsadvies: 13+ | Uitgever: De Eenhoorn | Auteur: Reine de Pelseneer | Verschenen: 31 oktober 2022 | Prijs: €22,50 | Hier te bestellen