Winactie: Ik kan nog steeds niet vliegen – Anna Woltz

Helaas zien we elke dag in het nieuws dat vrede nog altijd niet vanzelfsprekend is, ook al leven wij al bijna 78 jaar in vrijheid. Daarom hebben we tot 4 & 5 mei elke week een winactie met een boek dat zich afspeelt rond de Tweede Wereldoorlog. Zodat we niet vergeten wat er toen gebeurd is en we ervan kunnen leren met het oog op de toekomst en de actualiteit.

We hebben gekozen voor acht verhalen die een totaal verschillende kant van de oorlog belichten. Deze week maak je kans op Ik kan nog steeds niet vliegen van Anna Woltz.  Je hebt ongeveer een week de tijd om te reageren via onze instagram-pagina. Op zondag 23 april 2023, maken we de winnaar bekend.

Wanneer Nederland na vijf jaar bezetting eindelijk wordt bevrijd, wordt duidelijk hoe ook die ijskoude hongerwinter zijn tol heeft geeist van de Nederlandse bevolking. Er wordt een grote actie opgezet om Nederlandse kinderen een zomer aan te laten sterken in Denemarken. Bestseller schrijfster Anna Woltz schreef over deze logistieke operatie het ontroerende boek Ik kan nog steeds niet vliegen.

De baldadige en luidruchtige Luuk kan zijn geluk niet op wanneer hij in de bus naar Denemarken boterhammen met echte worst krijgt en ook nog eens de winnaar is van de Wedstrijd der Vieze Liederen. Daar denkt de zorgelijke Ida anders over. Kan haar moeder haar wel zo lang missen als hulp in huis? Luuk en Ida kunnen elkaar al snel niet uitstaan, maar worden in Denemarken in hetzelfde gezin geplaatst.

Hoewel Luuk het liefst de oorlog zo snel mogelijk achter zich laat en zichtbaar geniet van elke seconde dat hij in Denemarken op de boerderij mag spelen en zachte zoete broodjes mag eten, blijkt dat voor Ida toch net even anders te liggen. Zowel de norse Ida uit Nederland als de aantrekkelijke Deens Kirsten (dochter van het gastgezin) blijken ieder hun eigen geheim mee te dragen uit de oorlog.

Anna Woltz liet zich voor dit verhaal inspireren door haar vader. Die net als Luuk een wonderbaarlijke zomer beleefde in Denemarken na de Tweede Wereldoorlog. Het is een onbekend verhaal dat door Anna op een indrukwekkende manier op papier is gezet. Het is dan ook niet voor niets dat Ik kan nog steeds niet vliegen werd bekroond met de Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek.

Ons leeftijdsadvies: 10+ | Uitgever: Querido | Auteur: Anna Woltz | Illustratie (landkaart) John Rabou | Omslagbeeld Getty Images | Verschenen: (herziene editie) 1 maart 2017

Niet gewonnen, maar wel nieuwsgierig geworden naar dit boek? Klik hier om Ik kan nog steeds niet vliegen te bestellen.