Huisje 13 – Elin Meijnen -Tip van Janneke

Op vakantie naar een bungalowpark zonder wifi is voor veel mensen al een vreselijke gedachte, maar stel je eens voor dat je op zo’n bungalowpark woont. Dat overkomt de veertienjarige Ronja, wanneer haar moeder van een carrièretijger verandert in een wifi-wappie die in een stralingsvrije zone wil wonen.

‘Overleven zonder wifi’ is de ondertitel van het boek Huisje 13 en zet je in eerste instantie op het verkeerde been, omdat het over een oppervlakkig tienerprobleem lijkt te gaan. Maar niets is minder waar. Huisje 13 beschrijft het leven van een meisje met gescheiden ouders, wiens moeder zichzelf langzaam lijkt te verliezen in stralingstheorieën. Met alle gevolgen van dien: Ronja mist berichten van school over huiswerk, kan haar rooster niet in magister bekijken, houdt moeilijk contact met haar klasgenootjes.

Wanneer Ronja tijdens een feestje met haar vriendinnen de wifi aanzet, is de maat vol voor Ronja’s moeder en stiefvader. Ze besluiten dat Ronja niet meer met hen onder één dak kan wonen en ze richten voor haar een bungalowhuisje op hun vakantiepark in. Wat klinkt als een tienerdroom, wordt al snel een eenzaam bestaan.

Schrijfster Elin Meijnen springt met dit boek handig in op een aantal thema’s die spelen in de actualiteit, zoals klimaatneutraal leven, 5G-complottheorieën en de dreiging die uit kan gaan van bemoeienis van jeugdzorg. Huisje 13 laat goed zien hoe grijs het gebied is tussen het hanteren van een andere opvoedingsstijl en verwaarlozing. Het leven op het bungalowpark roept gemengde gevoelens op. Ronja voelt zich vaak eenzaam en durft er met niemand over te praten, uit angst dat ze uit huis geplaatst wordt. Toch deelt Ronja ook de overtuiging van haar moeder over een klimaatneutrale leefwijze. Ze geniet van haar moestuin en de natuur rondom het park.

Meijnen laat je nadenken over onze standaard. We vinden het volkomen normaal dat iedereen wifi heeft en dat kinderen onder één dak wonen met hun ouders. Maar luisteren we eigenlijk wel goed genoeg naar de mensen die daar andere ideeën over hebben? Zijn we nog bereid om begrip op te brengen voor mensen die anders tegen de wereld aankijken of hun heil zoeken in oplossingen die afwijken van de norm? Tegelijkertijd laat Meijnen zien hoe geleidelijk een algemeen geaccepteerde levenswijze kan veranderen door extreme opvattingen. Wanneer wordt er van docenten, buren, co-ouders verwacht dat ze ingrijpen? Waar ligt de grens? 

Huisje 13 is duidelijk een boek waarin een volwassene heeft geprobeerd de gevoelens van een tiener onder woorden te brengen. Hoewel het taalgebruik hier en daar wat clichématig is en de gedachtes te opgeruimd en te reflectief zijn voor een tiener, vind ik Huisje 13 qua thematiek een waardevolle toevoeging aan de huidige jeugdliteratuur. Het zet vraagtekens bij het standpunt van alle betrokken partijen en dat is weleens verfrissend in een tijd waarin mensen met een afwijkende mening steeds sneller worden afgeserveerd.

En als ik eerlijk ben? Dat huisje van Ronja (zonder wifi, met een moestuin, vlakbij het bos en zee) had ik deze zomervakantie best willen huren.

Mijn leeftijdsadvies: 14+ | Uitgever: Blossom Books | Auteur: Elin Meijnen | Illustrator: Romy Palstra | Verschijningsdatum: 30-06-2022 | Prijs: €17,99 | Hier te bestellen

Deze recensie is eerder al verschenen op jannekeleerink.com