Liefde en dood in de rode stad – Rindert Kromhout – Tip van Janneke

Wie De poppenspeler van Lampedusa heeft gelezen zal zich ongetwijfeld nog weleens hebben afgevraagd hoe het de gepassioneerde Davide is vergaan, nadat hij afgewezen in de liefde van het toneel verdween. Rindert Kromhout schreef een nieuw, zelfstandig te lezen boek over het leven in Italië met de titel Liefde en dood in de rode stad, waarin de hartstochtelijke student Mahmood de inmiddels 49-jarige Davide tegen het lijf loopt.

Het verhaal speelt zich deze keer af in Bologna, waar linkse jongeren protesteren tegen de (deels corrupte) autoriteiten en waar rechtse groeperingen ogenschijnlijk onbestraft aanslagen plegen. Mahmood heeft een Libische vader en volgt daarom de ontwikkelingen rondom dictator Kadhafi op de voet. Wanneer er een Italiaans passagiersvliegtuig uit de lucht wordt geschoten, een gebeurtenis die overigens echt heeft plaatsgevonden, vraagt hij zich steeds vaker af of zijn verdwenen vader hier misschien iets mee te maken heeft. Tegen die woelige achtergrond van de jaren 80 is Mahmood vooral zoekende naar zichzelf. Wil hij literatuur blijven studeren of wordt hij toch liever kok? Ondertussen raakt hij tot over zijn oren verliefd op de veel oudere Davide.

‘Ik vind het wel een beetje raar dat dit boek over een liefdesrelatie gaat tussen een 19-jarige jongen en een 49-jarige kerel,’ zei een leerling na mijn korte klassikale pitch, ‘of eigenlijk vind ik dat leeftijdsverschil gewoon een beetje vies.’ Is een relatie tussen twee volwassenen, die uitgaat van oprechte gevoelens en verlangens, ooit echt vies te noemen? Wat het leeftijdsverschil dan ook mag zijn… Ik vind van niet. Of er sprake is van een machtsverschil op hiërarchisch of intellectueel niveau valt te bediscussiëren. En of één van de twee personages te beïnvloedbaar is ook. Maar vies? Nee. Juist de vooroordelen die met een dergelijke ongebruikelijke relatie gepaard gaan, worden hier zorgvuldig onder de aandacht gebracht. 

Dat leeftijdsverschil levert tegelijkertijd een handig stijlmiddel op om de snel veranderende kijk op homo’s in de jaren 80 in beeld te brengen. Waar de jonge Mahmood, geheel in stijl met het groeiende progressieve activisme van de eighties, trots aan de wereld wil laten zien dat hij verliefd is op een man. Daar is de oudere Davide nog behoedzaam en terughoudend, getekend door een minder tolerante jeugd vlak na de oorlog.

Welke wijze lessen over zelfbehoud kan Davide vanuit zijn levenservaring meegeven aan de levenslustige Mahmood? En lukt het Mahmood om met zijn positieve en frisse blik het zelfbeeld van Davide te veranderen? Kortom: in hoeverre kun en wil je openlijk jezelf zijn in een wereld waar nog lang niet iedereen dat accepteert? Helaas is dat vandaag de dag nog altijd een vraagstuk waar mensen uit de lhbtqia-gemeenschap mee worstelen. En dat maakt dit verhaal nog steeds actueel.

Wie graag verhalen leest met een duidelijke kop en een staart blijft mogelijk met een ontevreden gevoel achter na het lezen van Liefde en dood in de rode stad. Er worden een aantal maatschappelijke thema’s aangestipt, we volgen een korte tijd de dromen van Mahmood, aanschouwen de worsteling van Davide en er wordt een interessant tijdsbeeld geschetst. Maar iedere lezer, fan of niet, zal met vragen blijven zitten aan het einde van het boek. De één zal vinden dat er te veel verhaallijnen zijn blijven liggen en de ander zal genieten van een boek zonder duidelijke en eenduidige clou maar wél met een treffend omschreven tijdsbeeld.

Liefde en dood in de rode stad is het beste te omschrijven als een literaire momentopname van rond de 100 pagina’s lang, waarin van alles speelt op persoonlijk en op maatschappelijk niveau, maar waarvan een deel van de verhaallijnen nooit zal worden ontrafeld. Voor het plot moet je het niet lezen, maar het is zeer geschikt voor wie op zoek is naar een sfeerschets van de onstuimige jaren 80 in Italië, verteld door de ogen van een jonge man die volop in het leven staat. Door het geringe aantal pagina’s en de schrijfstijl die ruimte voor eigen verbeelding over laat, kan dit korte verhaal worden ingezet als een overzichtelijke kennismaking met een meer literaire schrijfstijl.

Mijn leeftijdsadvies: 15+ | Uitgever: Leopold | Auteur: Rindert Kromhout | Omslagbeeld: Nanja Toebak & Sharon Lapkin | Verschenen: 1 november 2023 | Prijs: €17,99 | Hier te bestellen