Ik ga op reis en ik neem mee… – Vakantieboeken van Janneke

Salaam Heleen!

In de laatste weken voor de vakantie doe ik in gedachten altijd het spel ‘ik ga op reis en ik neem mee’. Ik maak in mijn telefoon lijstjes met outfits, spelletjes en natuurlijk ook met boeken. Dat is onderdeel van mijn voorpret. Elke keer als ik naar mijn lijstje met boeken kijk, denk ik handenwrijvend aan de vakantie. Ik wissel deze zomer af tussen papieren boeken en e-books, dat is nieuw voor mij. Sinds kort heb ik een e-reader (gewonnen! Zo leuk!) die ik wat handiger mee kan nemen tijdens mijn rondreis door Egypte dan de gebruikelijke extra kilo’s papier uit de bieb. Ik ben benieuwd hoe dat bevalt!

Welke boeken lagen er op jou te wachten aan het begin van deze zomer? Dit zijn een aantal van de mijne (onder de video gaat de tekst verder):

Lievegedicht – Joost Oomen

Op het festival Oerol bezocht ik vlak voor de zomervakantie, op een open plek in het Terschellingse bos, de voorstelling van Joost Oomen. Zijn nieuwste dichtbundel heb ik daar bij hem persoonlijk gekocht. Wie bovenstaande video bekijkt, van Joost die zijn gedicht voordraagt in de duinen, behoeft denk ik geen uitleg meer waarom ik ontzettend zin kreeg in de zomer toen ik zijn bundel Lievegedicht in ontvangst nam.

Uitgeverij: Querido | Verschenen: 21 maart 2023 | €20,00 | Hier te bestellen

Lessen in chemie – Bonnie Garmus

Eerlijk gezegd heb ik dit boek een keer meegenomen omdat de omslag me aansprak, maar het verdween weer naar de achtergrond. Tot een derdeklas leerling, wiens boekensmaak ik meestal deel, het aanraadde. Ik besloot het weer op m’n stapel te leggen. Het is een historische roman met een feministische ondertoon, over een vrouwelijke wetenschapster in de jaren “60. Dat klinkt als een boek met heel veel elementen die ik leuk vind.

Uitgeverij: Boekerij | Verschenen: 31 maart 2022 | €15,00 | Hier te bestellen

Schaduw van Toet – Lida Dijkstra

Deze vakantie ga ik drie weken rondreizen in Egypte, waar ik o.a. het graf van Toetanchamon hoop te bezoeken in Luxor. Ik hou er altijd van om boeken te lezen die zich afspelen in mijn vakantieland. Het kinderboek Schaduw van Toet vertelt het verhaal van een koningsdochter wiens kleine kwetsbare broertje, Toetanchamon, ooit farao zal worden. Perfect!

Uitgeverij: Luitingh Sijthoff | Verschenen: 1 oktober 2021 | €20,99 | Hier te bestellen

De woelige wereld van de worm, over een ondergronds leven vol hindernissen – Noemi Vola

De vele boekhandels die ik op de socials volg lijken in de war over De woelige wereld van de worm. Waar de één het een kinderboek noemt, noemt de ander het een informatief natuurboek en het wordt ook wel als kunstboek gepresenteerd. De beschrijving van recensent Bas Maliepaard komt misschien nog wel het meest in de buurt: ‘Het leest als een graphic novel.’ Een knalroze dikke pil, met viltstift-illustraties van regenwormen… dat kan niet anders dan reuze leuk zijn!

Uitgeverij: Parade | Verschenen: 10 april 2023 | €22,50 | Hier te bestellen

Groetjes vanuit Egypte!

Janneke