In de mist van Golden Gate Park & Aleksandra – Boekenweekaanwinsten van Janneke

Het thema van deze boekenweek is ‘bij ons in de familie’ en over familietradities gesproken… Bij mij in de familie kreeg je in de kinderboekenweek altijd een boek, want een leesfeest moet je vieren. En die traditie heb ik, toen ik op mezelf ging wonen, doorgetrokken naar de boekenweek voor volwassenen. Meestal ga ik naar de boekhandel met een specifieke missie -een bepaalde titel of een cadeau-, maar tijdens de boekenweek laat ik me verrassen.

In de mist van Golden Gate Park is dit jaar verkozen tot één van de vijfentwintig thematitels van de boekenweek. Het gaat over de student Metin die in San Francisco gaat studeren en vastbesloten is zijn oude zelf achter zich te laten. Een paar weken na zijn aankomst, vinden de aanslagen van 11 september plaats. Hij stort zich op het keuzevak Creative Writing en ontmoet de mysterieuze Joan. Genoeg over de inhoud. Eerlijk gezegd zou ik het alleen al willen lezen vanwege die zebra op de cover die tot aan zijn buik in het water staat.

Het boek Aleksandra staat al geruime tijd op mijn TBR-lijstje, omdat het inzicht geeft in de achtergrond van het zwaar getroffen land Oekraïne. Het is het verhaal van een familie tussen Oost en West die maar niet loskomt van een gebied dat nooit rust lijkt te vinden. Ik zie het de laatste jaren vaak voorbij komen op mijn tijdlijn en vond het tijd om het zelf ook eens te lezen.

Beide boeken zijn denk ik geschikt voor de leeslijst van de bovenbouw. Ik heb de eerste hoofdstukken van In de mist gelezen en denk dat het voor scholieren niet moeilijk is zich te identificeren met de hoofdpersoon die zich als student opeens zelfstandig staande moet en wil houden. Door de actuele relevantie van Aleksandra verwacht ik daar ook geïnteresseerden voor onder politiek betrokken jongeren, ook al is het leesniveau nog best pittig.

Ik ben benieuwd wat jullie aanschaffen tijdens de boekenweek. Laat je me de goeie tips weten?

Mijn leeftijdsadvies voor Aleksandra: Examenklas havo & vwo | Uitgever: De bezige bij | Auteur: Lisa Weeda | Verschenen: 4 november 2021| Prijs: €8,99