Het kleine heelal – Een cadeauboek voor Heleen

Om te vieren dat we al meer dan 1200 volgers hebben op onze instagram-pagina en omdat we elkaar na lange tijd weer in het écht zagen, zochten we voor elkaar een boek uit bij kinderboekwinkel De Toverlantaarn in Leeuwarden. Heleen kreeg van Janneke het onlangs verschenen boek Het kleine heelal van Annejan Mieras.

Hoe kies je een boek voor een ander? En hoe weet je of een boek geschikt is voor jezelf? Aan de hand van de flaptekst en de omslagillustratie legt Janneke haar keuze uit en licht Heleen haar eerste indruk toe.

De flaptekst:

Raaf heeft vette pech. Ze is geschorst op school, haar vader staat ergens vast in het buitenland en tot overmaat van ramp is er een lekkage in hun appartement. Met haar moeder gaat ze daarom tijdelijk in een oude caravan op camping ‘Het kleine heelal’ wonen. In de herfst is er niet veel te beleven – zeker niet als haar moeder gewoon moet werken en haar beste vriendin Miracle op school zit, zonder haar. Toch heeft Raaf geen kans om zich te vervelen. Want wat doet Nicolaas, de zoon van de campingbaas, in het mysterieuze bos achter de caravans? En waarom doet haar moeder zo geheimzinnig over haar vader, die maar niet te bereiken is? Annejan Mieras schreef een fonkelend verhaal over vriendschap, vervelende volwassenen en heel wat vragen. Zal Raaf de antwoorden vinden? Lees dat vooral zelf…

Janneke, waarom heb je dit boek voor Heleen gekozen?

Net als in het echte leven houdt Heleen ook in boeken van personages die je het liefst zou willen knuffelen en in je eigen beschermde broekzak mee zou willen nemen naar huis. In dit boek komt -als ik de flaptekst en de vele recensies mag geloven- alles samen waar Heleen van houdt. Het gaat over een klein, stoer meisje dat opgroeit in omstandigheden die niet per se makkelijk zijn, maar die haar niet klein krijgen. Het gaat over de verwondering voor de natuur, het ontdekken van vriendschap en heeft een levensbeschouwelijke ondertoon. Wist je al dat Heleen naast docent Nederlands ook docent Levensbeschouwing en mentor is? Daar past het goed bij. Daarnaast weet ik zeker dat de schilderachtige omslag past bij Heleens liefde voor mooie illustraties.

Heleen, wat is je eerste indruk van dit boek?

Het kleine heelal klinkt als een boek waarin een hoofdpersoon in een ingewikkelde situatie belandt. Het lijkt creativiteit en vermogen tot omdenken te vergen om er het beste van te maken. Volgens mij heeft Janneke goed ingeschat dat dit een boek is waar ik van zou kunnen genieten én waar ik mijn leerlingen blij mee zou kunnen maken.

Leeftijdadvies: 10+ | Uitgever: Lemniscaat | Auteur: Annejan Mieras | Illustrator: Evelien Jagtman | Verschenen: 14 maart 2023 | Prijs: €14,99 | Hier te bestellen