Mooiste woord – Heleen

Lieve Janneke!

Eigenlijk is het belachelijk wat we doen! Vlak voor iedere vakantie persen we de laatste restjes energie er uit… Nog even een toets, een project afronden, brainstormen in een werkgroepje, een scholingsmiddag en allerlei andere dingen die heel belangrijk lijken. Doe daar een schepje vrienden in nood, mensen die je echt beloofd had te helpen en wat verwaarloosde familieleden bovenop en je weet zeker dat je die vakantie wel heel hard nodig zult hebben. In één van mijn klassen werd ik verrast met een mooi inzicht.

Vorige week was het Valentijnsdag, niet alleen het moment om je laatste geld uit te geven aan roze glitterharten en snoepjes die dan wel heel zoet maar eigenlijk helemaal niet zo lekker zijn. Op Valentijnsdag kun je je leerlingen én collega’s verrassen met de vraag “Wat is eigenlijk jouw mooiste liefdesliedje?” (Ja, wat is die van jou? Ik vind Love of my life
hartverscheurend mooi, vooral de versie van alleen Freddy Mercury en de piano.) (Oh en Hallt mich van Herbert Grönemeyer is ook beeldschoon.) Natuurlijk is Valentijnsdag ook het uitgelezen moment om aandacht te besteden aan poëzie.

Mijn vriendin Anke Herder schreef het gedicht Toonbank , over woorden die nog niet eerder gebruikt zijn voor dé ultieme liefdesverklaring. Na het voordragen van het gedicht gingen de leerlingen uit 2 Basis zelf aan de slag met het gedicht. In de les, die iedereen in zijn eigen tempo volgde, werden de leerlingen uitgenodigd na te denken over het woord dat zij het allermooist vonden. Het was rustig in het lokaal, glitterstiften en kleurpotloden werden gedeeld en de zon scheen onder het zonnescherm door naar binnen.

Een enkeling keek verstoord op toen ik Love of my life opzocht op YouTube, dat was duidelijk iets te veel van het goede. Oordeelloos wandelde ik door het lokaal. ‘Puch’ las ik bij een jongen die dol is op brommers, ‘bloem’ bij een meisje dat een prachtige bloemenslinger om haar mooiste woord tekende en ‘best’ bij een meisje bij wie dit woord als gezinsstopwoord gebruikt wordt. Best, een mooi woord, nog beter dan ‘goed’ en zo veilig als je ieder gezin wenst. Voetbalclubs, liefde en een boot, allemaal zouden ze later de muur van het lokaal mooier maken. Wat zijn er veel mooie woorden en wat werden ze knap gevonden.

“Ik”, het stond in glitterletters op de papieren van twee vriendinnen die helemaal in hun eigen gedachten verzonken leken te zijn. Toen ik stil bleef staan, deden ze hun oortjes uit en keken me aan. Ze hadden niet eens in de gaten gehad dat ze beide het zelfde woord als mooiste hadden gekozen, maar leken er niet door verrast te zijn. Toen ik vroeg naar de achtergrond van hun keuze vonden ze dat een belachelijke vraag. “Het begint bij ik!” “En als ik er niet meer ben kan al het andere om me heen er ook niet zijn.” Ik is dus een dubbel mooi woord, eentje waar de zilveren of gouden randjes af en toe best eens opgepoetst mogen worden. 

Lieve Janneke, ik wens jou een ontspannen ik-vakantie! Kleur je mooiste woorden in met glitterstiften en steek je laatste restje energie in ontmoetingen waar jij van gaat glimmen!

Liefs Heleen

Nieuwsgierig geworden naar Heleens les over je mooiste woord? De les is hier te bekijken.