Winactie: Mijn verzet – Jenni L. Walsh

Helaas zien we elke dag in het nieuws dat vrede nog altijd niet vanzelfsprekend is, ook al leven wij al bijna 78 jaar in vrijheid. Daarom hebben we tot 4 & 5 mei elke week een winactie met een boek dat zich afspeelt rond de Tweede Wereldoorlog. Zodat we niet vergeten wat er toen gebeurd is en we ervan kunnen leren met het oog op de toekomst en de actualiteit.

We hebben gekozen voor acht verhalen die een totaal verschillende kant van de oorlog belichten. Deze week maak je kans op Mijn verzet van Jenni L. Walsh.  Je hebt een week de tijd om te reageren via onze instagram-pagina. Op zondag 19 maart 2023, maken we de winnaar bekend.

De dertienjarige Brigitte woont in München ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Net als andere Duitse kinderen van haar leeftijd zit ze bij de meisjesgroep van de Hitlerjugend -de Jungmädelbund– waar ze sporten, spelletjes spelen, te eten krijgen en les krijgen over de geweldige Führer. Ze wil een goede nazi zijn en leert van haar groepsleidster over Hitlers kijk op Joden en Übermenschen.

Brigittes wereldbeeld begint te wankelen wanneer er een pamflet van de verzetsgroep De Witte Roos bij hen in de brievenbus wordt bezorgd. Haar vader en haar oudere zus blijken daar helemaal niet zo negatief tegenover te staan als volgens de Jungmädelbund zou moeten. Brigitte raakt daarvan ernstig in de war.

Haar groepsleidster nodigt de meisjes uit om het bij haar te melden als ze thuis die ‘afschuwelijke verzetskrant vol leugens’ hebben ontvangen, maar het voelt voor Brigitte alsof ze haar familie dan verraad. Ze houdt voorlopig haar mond. Brigitte wil zelf een mening kunnen vormen en gaat op onderzoek uit. Dan besluit ze in verzet te komen, maar waartegen? Tegen de lasterlijke en gevaarlijke opvattingen van haar familie of tegen de vertrouwde en overtuigende boodschap van de Jungmädelbund?

Jenni L. Walsh laat met Mijn Verzet goed zien hoe propaganda en indoctrinatie werkt. Brigitte groeit op onder het bewind van Hitler en weet niet anders dan dat hij het beste met Duitsland voor heeft. Het is moeilijk om geen sympathie voor het meisje te voelen, ook al is ze overtuigd nazi. Het boek laat ook goed zien hoe ouders niet alles aan hun kinderen konden vertellen over eventuele opvattingen tegen het regime. Het risico was te groot om door een eigen kind verraden te worden. Mijn verzet belicht een Duitse kant van de Tweede Wereldoorlog die we niet vaak horen.

Ons leeftijdsadvies: 10+ | Uitgever: Kluitman | Auteur: Jenni L. Walsh | Vertaling: Margot Reesink | Omslagbeeld: Studio Jan de Boer | Verschenen: 15-04-2022

Niet gewonnen, maar wel nieuwsgierig geworden naar dit boek? Klik hier om Mijn verzet te bestellen.