Winactie: Soldaat van het Noorden – Bram Baptist

Helaas zien we elke dag in het nieuws dat vrede nog altijd niet vanzelfsprekend is, ook al leven wij al bijna 78 jaar in vrijheid. Daarom hebben we tot 4 & 5 mei elke week een winactie met een boek dat zich afspeelt rond de Tweede Wereldoorlog. Zodat we niet vergeten wat er toen gebeurd is en we ervan kunnen leren met het oog op de toekomst en de actualiteit.

We hebben gekozen voor acht verhalen die een totaal verschillende kant van de oorlog belichten. Deze week maak je kans op Soldaat van het Noorden van Bram Baptist.  Je hebt een week de tijd om te reageren via onze instagram-pagina. Op zondag 26 maart 2023, maken we de winnaar bekend.

De vader van de dertienjarige Klaas Nieboer uit het Groningse Foxhol wordt op een dag door SD’ers gearresteerd. Zogenaamd omdat hij illegaal een varken heeft geslacht, maar Klaas voelt meteen dat er meer achter zit. Samen met zijn vader zit Klaas namelijk bij het verzet.

Klaas is een driftige jongen en wordt van school gestuurd wanneer hij zijn geschiedenisleraar voor NSB’er uitscheld op de dag na zijn vaders arrestatie. Eenmaal thuis vindt Klaas in zijn kussensloop een briefje van zijn vader: ‘Lieve Klaas, als je dit briefje vindt, ben ik waarschijnlijk al opgepakt door de Duitsers. Er is een lek, Klaas. Ik weet bijna zeker dat er een verrader in ons midden zit.’

Soldaat van het Noorden leest hierdoor als een jeugdthriller. Er passeren veel verschillende personages de revue, die allemaal de verrader zouden kunnen zijn. Het is hierdoor een zeer geschikt boek voor lezers die niet zozeer in het historische aspect geïnteresseerd zijn, maar vooral van een vlot en spannend verhaal houden. Het heeft een whodunit-achtig sfeertje. Want wie is de verrader?

Bram Baptist blijft met zijn oorlogsverhaal erg aan de oppervlakte, maar geeft wel een goed algemeen beeld van het kleine verzet en de dagelijkse spanningen in oorlogstijd. Het is daarnaast vooral te waarderen dat in de Soldaat van het Noorden beschreven wordt hoe klungelig het verzet soms kon zijn. We hebben vaak een James Bond-achtig gevoel bij het verzet, maar het bestond heel vaak uit een wonderlijke combinatie ontevreden burgers die ‘ook gewoon maar wat deden’. Dat maakt hun daden van verzet niet minder heldhaftig, maar wel ietsje realistischer.

Ons leeftijdsadvies: 11+ | Uitgever: Hamley Books | Auteur: Bram Baptist | Omslagbeeld: Sleepy Fox Cover Designs | Verschenen: 11 mei 2021

Niet gewonnen, maar wel nieuwsgierig geworden naar dit boek? Klik hier om Soldaat van het Noorden te bestellen.