Winactie: Wees Lucie – Astrid Boonstoppel

De zomer komt eraan! En wat is er in de zomer nou fijner dan in de zon zitten met een lekker boek? De komende weken maak je kans op zes handbagageboeken. Ze zijn niet zo dik, waardoor je ze goed in je tas mee kunt nemen. Zo heb je je boek altijd bij de hand en kun je lekker lezen in het park, in de trein, op een terrasje, de boot, het vliegveld of gewoon lekker in de tuin of op je balkon.

We hebben gekozen voor zes novelles – dat zijn korte verhalen- met uiteenlopende thema’s. Deze week maak je kans op het boek Wees Lucie van Astrid Boonstoppel. Je hebt ongeveer een week de tijd om te reageren via onze instagram-pagina. Op zondag 18 juni 2023, maken we de winnaar bekend. Waar zou jij dit boek willen lezen deze zomer? Laat het achter in de comments.

Wees Lucie van schrijfster Astrid Boonstoppel was één van de tien titels die werd genomineerd voor de Jonge Jury shortlist 2023 en is onderdeel van de reeks korte verhalen die zijn uitgegeven onder de naam Blossom Books Shorties. De shorties van uitgeverij Blossom Books bestaan uit kortere verhalen over onderwerpen die grote impact kunnen hebben op een tiener.

In Wees Lucie verhuist de stadse Lucie met haar moeder naar het kleine plaatsje Cressville. Door de jaren heen zijn ze al erg vaak verhuisd, waardoor ze nergens echt diepe vriendschappen hebben kunnen opbouwen. Lucie en haar moeder hebben gelukkig een hele hechte band. Ze hebben elkaar. Waar de ander is, daar voelen ze zich thuis.

Lucies moeder blijkt echter een hartverscheurend geheim met zich mee te dragen. De haast symbiotische relatie tussen Lucie en haar moeder wordt daardoor hardvochtig op de proef gesteld. In Wees Lucie speelt -naast ouders, vriendschap en verdriet- het thema ‘afscheid’ een grote rol. Afscheid van wat was en wat is, van toekomstdromen en elkaar.

Vanwege een onduidelijke reden speelt het verhaal zich niet in Nederland af, maar in Amerika. Wat storend kan zijn voor wie niet van de veramerikanisering van jeugdboeken houdt. De Amerikaanse plaatsnamen en High School-structuur zijn namelijk voor het verhaal verder niet essentieel. Wees Lucie is wel geschikt voor wie van psychologische drama’s houdt. Het is een indrukwekkend verhaal over vriendschap, afscheid en rouw, waarbij de gevoelens op een zorgvuldige manier zijn opgeschreven.

Ons leeftijdsadvies: 13+ | Uitgever: Blossom Books | Auteur: Astrid Boonstoppel | Omslagbeeld: Loudmouth | Verschenen: 3 oktober 2022

Niet gewonnen, maar wel nieuwsgierig geworden naar dit boek? Klik hier om Wees Lucie te bestellen.