Winactie: In het vervloekte hart – Rima orie

Ongetwijfeld hebben de scholieren onder ons inmiddels de opdracht gekregen om een mooi leesboek uit te zoeken voor het vak Nederlands. Of misschien heb je juist een lekker boek nodig om even níét met school bezig te hoeven zijn. Tijd voor een reeks winacties. Laat de herfst maar komen! Dan kruipen wij met een goed verhaal op de bank.

We hebben gekozen voor zes boeken van Nederlandse schrijvers. Deze week maak je kans op een gesigneerd exemplaar van het prijswinnende boek In het vervloekte hart van Rima Orie. Je hebt ongeveer een week de tijd om te reageren via onze instagram-pagina. Op zondag 24 september 2023, maken we de winnaar bekend. Laat je reactie achter in de comments.

Leerlingen van Heleen en Janneke mogen ook een bericht sturen via Magister Berichten.

Waar gaat het over?

De boekenweek van jongeren is begonnen en werd afgelopen vrijdag geopend met de prijsuitreiking voor ‘Het beste boek voor jongeren 2023‘. In het vervloekte hart van schrijfster Rima Orie won in de categorie ‘oorspronkelijk Nederlandstalig’. Vorig jaar hoorde deze boektitel ook al bij de tien toptitels die door de Jonge Jury 2023 werden getipt.

Wat maakt dit boek zo aantrekkelijk voor jongeren? Allereerst het genre: High Fantasy. Dat wil zeggen dat het hier om een boek gaat over een fictieve wereld die los staat van de onze. Een andere tijd, een andere beschaving, andere natuurwetten. Er leven andere schepsels en monsters. Meestal is er een vorm van magie aanwezig die door de bewoners van deze parallelle wereld als normaal wordt beschouwd. Hoewel het een populair genre is onder jongeren worden dit soort boeken meestal niet op Nederlandse bodem geschreven of uitgegeven.

In het vervloekte hart speelt zich af in een wereld die zijn oorsprong vindt in de verhalen over oermonsters en wraakgeesten uit de Surinaamse vertelcultuur. Hoofdpersoon Priya is tijdens de bloedmaan geboren. Een nacht die erom bekend staat dat de oermonsters en wraakgeesten de mensheid aanvallen. Kinderen die in die nacht worden geboren ontvangen duistere gaven. Zo ook Priya. De eerste jaren van haar leven houdt ze die gave geheim, bang om vermoord te worden door angstige dorpsbewoners.

Als Priya op een dag de kans krijgt om een plek te bemachtigen als student in Kuwatta – het grootste militaire fort van het land – grijpt ze die met beide handen aan. Ze ontmoet andere bloedkinderen, leert trots te zijn op haar gave en wordt getraind om mee te kunnen vechten in de guerrillaoorlog tegen de kolonisten die haar land Awaran al eeuwenlang in zijn greep houdt. De bloedkinderen vormen samen een belangrijk wapen.

Het boek leest als een gewelddadige game. Rima Orie spaart haar lezers niet en misschien komt daar deels ook wel de fascinatie van haar lezers vandaan. Met stijgende verbazing en het hart in de keel lees je een aaneenschakeling van gruwelijke zaken: emotionele mishandeling, (kinder) moord, marteling, menselijke experimenten, verminking, racisme, discriminatie, buitensporig geweld en oorlogsgeweld.

Tegelijkertijd kan Rima Orie als geen ander een genuanceerde wereld beschrijven die totaal anders is dan de onze, maar ontzettend compleet en geloofwaardig aanvoelt. Juist als het om worldbuilding gaat onderscheidt Rima zich met haar boeken van de rest. Ze doet niet aan stroperige fantasy-inleidingen vol info-dropping, maar gooit je vanaf de eerst bladzijde midden in het verhaal. Gaandeweg leer je, door de ogen van de personages, die nieuwe wereld kennen.

Dit ontzettend spannende en gewelddadige verhaal is geschikt voor lezers die van fantasy en horror houden. Lezers die wel tegen een stootje kunnen en ’s avonds nog in het donker naar bed durven te gaan, zonder wakker te liggen over de bloedmaan en alle duistere gevolgen van dien.

Ons leeftijdsadvies: 14+ | Uitgever: Moon, Young Adult | Auteur: Rima Orie | Omslagbeeld: Tara Spruit | Verschenen: 18 juli 2022

Niet gewonnen, maar wel nieuwsgierig geworden naar dit boek? Klik hier om In het vervloekte hart te bestellen.