Winactie: Hoe overleef ik de brugklas? – Francine Oomen

Ongetwijfeld hebben de scholieren onder ons inmiddels de opdracht gekregen om een mooi leesboek uit te zoeken voor het vak Nederlands. Of misschien heb je juist een lekker boek nodig om even níét met school bezig te hoeven zijn. Tijd voor een reeks winacties. Laat de herfst maar komen! Dan kruipen wij met een goed verhaal op de bank.

We hebben gekozen voor zes boeken van Nederlandse schrijvers. Deze week maak je kans op een gesigneerd exemplaar van het boek Hoe overleef ik de brugklas? van Francine Oomen. Je hebt ongeveer een week de tijd om te reageren via onze instagram-pagina. Op zondag 1 oktober 2023, maken we de winnaar bekend. Laat je reactie achter in de comments.

Leerlingen van Heleen en Janneke mogen ook een bericht sturen via Magister Berichten.

Waar gaat het over?

Francine Oomen staat weer even volop in de spotlights door haar recent verschenen boek Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel. Een boek waarin hoofdpersonage Rosa volwassen is en tegen typische millennial-problematiek aanloopt. Voor onze doelgroep zijn de oude boeken, toen Rosa nog een tiener was, een stuk geschikter. Gelukkig wilde Francine tijdens de boekpresentatie van haar nieuwe boek ook nog wel een exemplaar van het goeie ouwe Hoe overleef ik de brugklas signeren. Dus ben of ken jij een (bijna) brugklasser? Reageer dan snel op dit te leuke boek vol survivaltips over de middelbare school.

Rosa gaat in dit boek naar de brugklas terwijl haar vriend Jonas nog in groep 8 zit. Jonas en Rosa wonen niet bij elkaar in de buurt en mailen met elkaar over alles wat ze meemaken. Dat mailen is een beetje ouderwets, maar is vergelijkbaar met whatsappen of snappen. Ze besluit hem alvast wat survivaltips te sturen voor volgend jaar, wanneer hij ook een brugklasser is.

Rosa’s tips voor de brugklas gaan over hele praktische zaken, zoals het kaften van boeken, toetsen voorbereiden, het beheren van je kluisje. Maar de tips gaan ook over sociale zaken, zoals vriendschap, verliefdheid en populair zijn. Rosa komt daarnaast ook in een paar lastige situaties terecht waarin groepsdruk een rol speelt. Hoe ga je om met pesten? En wat doe je als een vriendinnetje wil dat je iets steelt uit een winkel?

De luchtige en grappige schrijfstijl van Francine maakt spannende situaties bespreekbaar. Het boek Hoe overleef ik de brugklas geeft handvatten om verschillende aspecten van de brugklas te bespreken. Het maakt het onderwerp ‘middelbare school’ benaderbaar. Het is daardoor een heerlijk herkenbaar boek voor wie recent in de brugklas begonnen is, maar het is ook een fijn (voorlees)boek voor wie in groep 7 of 8 zit, ter voorbereiding op wat nog komen gaat. Kun jij (alvast) wat survivaltips voor de brugklas gebruiken? Dan is dit boek wellicht wat voor jou!

Wist je dat er ook een tv-serie is gemaakt over Rosa? De eerste aflevering gaat over de brugklas:

Ons leeftijdsadvies: 10+ | Uitgever: Volt | Auteur: Francine Oomen | Omslagbeeld: Annet Schaap | Verschenen: (nieuwe uitgave) 29 augustus 2023

Niet gewonnen, maar wel nieuwsgierig geworden naar dit boek? Klik hier om Hoe overleef ik de brugklas? te bestellen.