Winactie: Hart van Staal – Simon van der Geest

Ongetwijfeld hebben de scholieren onder ons inmiddels de opdracht gekregen om een mooi leesboek uit te zoeken voor het vak Nederlands. Of misschien heb je juist een lekker boek nodig om even níét met school bezig te hoeven zijn. Tijd voor een reeks winacties. Laat de herfst maar komen! Dan kruipen wij met een goed verhaal op de bank.

We hebben gekozen voor zes boeken van Nederlandse schrijvers. Deze week maak je kans op een gesigneerd exemplaar van het boek Hart van staal van Simon van der Geest. Je hebt ongeveer een week de tijd om te reageren via onze instagram-pagina. Op zondag 15 oktober 2023, maken we de winnaar bekend. Laat je reactie achter in de comments.

Waar gaat het over?

Het is een feestelijke literaire week, want de Kinderboekenweek is begonnen en het International Literature Festival Utrecht (ILFU) is gisteravond afgesloten met de 40e jubileumeditie van de Nacht van de Poëzie. Wat ons betreft gaf Simon van der Geest gisternacht de beste poëzie-performance. Wist je dat hij niet alleen dichter is maar ook prachtige jeugdboeken schrijft? Tijdens deze feestelijke avond signeerde hij ons exemplaar van zijn onlangs verschenen avonturenboek Hart van Staal en jij kunt dit boek winnen!

Hart van Staal speelt zich af in een fictieve omgeving die sterk genoeg op de onze lijkt om jezelf erin te kunnen verplaatsen en genoeg afwijkt om de gebeurtenissen hoogst eigenaardig te vinden. Het verhaal gaat over Ravi en Zina die op een eiland leven waar muziek wordt verboden. De muzikale Ravi kan zich een leven zonder gitaar nauwelijks voorstellen en begrijpt niet waarom zijn ouders het eens zijn met dit verbod. Wanneer Ravi ontdekt dat zijn ouders met hun ogen open slapen en dat er blauw licht uit hun oren schijnt wordt zijn ergste vermoeden de waarheid: zijn ouders zijn robots. Ook Zina kan de geruchten nauwelijks geloven, maar kan niet langer om de feiten heen. Samen met andere bezorgde kinderen besluiten ze op zoek te gaan naar de waarheid en naar hun ouders.

Simon laat in zijn boek zien hoe belangrijk kunst is. Des te belangrijker wanneer je je -op wat voor manier dan ook- beperkt voelt in je vrijheid om zelfstandig te mogen blijven denken. Wie zijn gevoelens kan uiten in de kunst blijft autonoom over de eigen geest. Wie het heden, verleden en de toekomst in de kunst verwerkt kan zijn of haar eigen tijdsgeest beter duiden. Of dat nu gaat over muziek, theater, beeldende kunst of literatuur. We leven in een tijd waarin steeds vaker vormen van kunst worden verboden. Twee weken geleden werd in Texas het stripboek over Anne Frank nog verboden, maar recent werd ook in ons eigen land nog hevig discussie gevoerd door een bepaalde groep mensen die sommige kinderboeken het liefst zouden willen verbieden op scholen. Hart van staal is naast een spannend Scifiboek een ode aan de vrije geest.

Simon van der Geest is tweevoudig Gouden Griffel-winnaar en is met dit boek een andere weg in geslagen dan zijn vorige jeugdromans. Doorgaans schrijft Simon verhalen waarin de hoofdpersoon een zoektocht naar zichzelf doorloopt, maar deze keer is de zoektocht gericht op de waarheid en verpakt als een avonturenroman. Ook qua vorm zijn er andere keuzes gemaakt. Zo schreef Simon meerdere liedjes voor dit verhaal en deze zijn te beluisteren op Spotify. Het verhaal is in samenwerking met Storytel gemaakt, met als resultaat een luisterboek dat klinkt als een hoorspel met muziek en geluiden.

Zonder twijfel maken de tekeningen van Martijn van der Linden het boek helemaal af. Zijn tekenstijl op de omslag doet denken aan een ingewikkelde en stoere tattoo. Het geeft daarmee meteen al een rauw randje aan het verhaal mee. De illustraties aan de binnenzijde van het boek zijn niet te kinderachtig en ondersteunen het verhaal. Alles bij elkaar – het verhaal, de songs, de illustraties – heeft een heerlijk (voor)leesboek opgeleverd.

Ons leeftijdsadvies: 10+ | Uitgever: Querido | Auteur: Simon van der Geest | Illustraties: Martijn van der Linden | Verschenen: 13 juni 2023

Niet gewonnen, maar wel nieuwsgierig geworden naar dit boek? Klik hier om Hart van staal te bestellen.