Jeugdboek op het doek – Kijktips

Eerste en tweede (en voor sommigen onder ons ook derde en vierde) kerstdag zijn voorbij. Wat ons betreft is het nu tijd om languit op de bank uit te buiken met een fijne film of serie. In 2023 zijn er weer een leuk aantal mooie jeugdboeken verfilmd, dus we hebben de mooiste voor je op een rijtje gezet. En vooruit, we hebben het staartje van 2022 ook nog even meegepakt. Want we wilden onze favoriet, Lampje, ook nog even onder je aandacht brengen. Veel kijkplezier!

Heb je nog een goeie kijktip voor ons? Laat het ons weten via onze socials of ons contactformulier!

Heartstopper (seizoen 2) – Serie – Te zien op Netflix

Na het enorm succesvolle eerste seizoen van Heartstopper is deze zomer ook het tweede seizoen verschenen. In deze Britse coming-of-age romantische komedie komen twee tieners erachter dat hun vriendschap meer is dan alleen dat. In het tweede seizoen staat het derde boek van striptekenaar Alice Oseman centraal: Nick en Charlie in de stad van de liefde. Waarin Nick en Charlie op schoolreis gaan naar Parijs en Nick zich afvraagt wat het beste moment is om uit de kast te komen.

Wonka – Film – Te zien in de bioscoop

Je vraagt je misschien af: ‘Alweer een Wonka-film?’ Jazeker! Maar deze is anders dan de andere, want het is een prequel op het verhaal van Roald Dahl’s Sjakie en de chocoladefabriek. We zien het leven van Willy Wonka voordat hij een gevierd chocolatier werd. Het verhaal is in de geest van Roald Dahl geschreven, hoewel het hier en daar wel een tikkeltje zoetsappiger is. De film ziet er geweldig uit en het is dan ook echt aan te raden om hem op groot scherm te gaan bekijken. Lees je toch liever? Geen probleem. Sibéal Pounder schreef het boek Wonka n.a.v. het filmscript dat door Simon Farnaby en Paul King werd geschreven.

The Hunger games (deel 5), The ballad of Songbirds and snakes – Film – Te zien in de bioscoop

Er verscheen recent nóg een prequel in de bioscoop, maar in dit geval van de trilogie De hongerspelen. Het onlangs verfilmde De ballade van slangen en zangvogels van Suzanne Collins vertelt het verhaal van president Snow, die in latere delen een tiran is geworden. Na dit deel begrijp je hoe hij zo geworden is. Het geeft een interessant inkijkje in de ontstaansgeschiedenis van de gruwelijke Hongerspelen. Fans van deze serie kunnen het zich nauwelijks voorstellen, maar aan het einde van dit boek/deze film voel je zowaar een beetje sympathie voor Snow.

Percy Jackson and the Olympians – Serie – Te zien op Disney+

Vlak voor de kerstvakantie verscheen de nieuwe Percy Jackson-serie op Disney+. Het boek De bliksemdief van Rick Riordan is nu een bloedspannende tv-serie geworden. Een interessant avontuur van een eigentijdse jongen in New York die een Griekse halfgod blijkt te zijn en door Zeus beschuldigd wordt van het stelen van zijn magische bliksemschicht. Geschikt voor liefhebbers van actie, fantasy en/of `Griekse mythologie.

Royalteen (deel 2), Princesse Margrethe – Film – Te zien op Netflix

Na de populaire verfilming van het tienerboek De erfgenaam van Anne Gunn Halvorsen en Randi Fuglehaug, is nu ook de tweede Royalteen-film verschenen over Margrethe, de tweelingzus van kroonprins Kalle. In het boek De droomprins struggled ze met de verwachtingen en het perfecte beeld dat ze moet uitstralen.

Lampje – Serie – Te zien op ZappBios/NPO

Lampje, gebaseerd op het gelijknamige en veelgeprezen boek van Annet Schaap, is het magische verhaal in vier delen over de 11-jarige dochter van de vuurtorenwachter. Iedere dag als het donker wordt klimt ze naar boven om het licht aan te steken. Op een stormachtige avond gaat alles mis. De serie werd vorig jaar voor het eerst uitgezonden in de kerstvakantie en is de ideale serie om op een stormachtige dag mee op de bank te kruipen.

The Boy, the mole, the fox and the horse – Film – Te zien op AppleTV+

Vorig jaar zond BBC op kerstavond de korte film van schrijver en illustrator Charlie Mackesy uit en sinds dit jaar zijn deze ontroerende dertig minuten ook te bekijken buiten Engeland op AppleTV+. De wereldwijde bestseller De jongen, de mol, de vos en het paard gaat over een jongen die op zoek is naar een thuis. Samen met een mol, een vos en een paard ontdekt hij wat het leven de moeite waard maakt. Je zou de film een klein momentje van bezinning kunnen noemen.

Shelter – Serie – Te zien op Amazon Prime

Hoewel de schrijver van misdaadromans, Harlan Coben, niet echt een jeugdboekenschrijver te noemen is, lijken de makers van de boekverfilming Shelter volledig in te zetten op een tienerpubliek. Het verhaal De Schuilplaats is over acht afleveringen uitgesmeerd en gaat over Mickey Bolitar die na de dood van zijn vader in een buitenwijk in New Jersey gaat wonen. Als er een leerling van zijn nieuwe school verdwijnt, raakt Mickey verstrikt in een web van geheimen. Samen met zijn nieuwe vrienden Spoon en Ema onthult hij een duistere onderwereld die decennia van verdwijningen lijkt bloot te leggen.

The School for good and evil – Film – Te zien op Netflix

Schrijver Soman Chainani gooide alle sprookjes op een hoop en maakte er een komisch en spannend verhaal over: De school voor goed en kwaad. Op deze school leren sprookjesfiguren hoe ze zich moeten gedragen als de slechterik of de held van een verhaal. Twee vriendinnen komen op deze school terecht maar worden op verschillende afdelingen geplaatst -de goede en de slechte- met alle gevolgen van dien. Wie veel sprookjes kent kan zich tijdens het kijken vermaken met de vele verwijzingen die in het verhaal zitten.

Pinocchio – Film – Te zien op Netflix

Het klassieke verhaal Pinokkio is opnieuw tot leven gewekt door de Oscar-winnaar Guillermo del Toro. Hij maakte een oogstrelende stopmotion-film met prachtige muziek over de kleine houten pop die tot leven wordt gewekt. Naast het bekijken van de film is het ook ontzettend leuk om de making of van deze film te bekijken, omdat het op zo’n bijzondere manier is gemaakt.

Tip! Ben je niet lid van deze streamingsdiensten, maar ben je wel nieuwsgierig naar één van deze films of series? Bij de meeste streamingsdiensten kun je een week tot een maand gratis kijken voordat je een betaald lidmaatschap moet nemen. Misschien het proberen waard?