Winactie: Jona – Anna van Praag

In aanloop naar 4 en 5 mei staan we stil bij de Tweede Wereldoorlog. Dit onderwerp is breed vertegenwoordigd in de jeugdliteratuur en nog altijd worden er nieuwe verhalen bij geschreven. De komende weken kun je drie recent verschenen WO2-verhalen bij ons winnen.

Deze week maak je kans op Jona van Anna van Praag.  Je hebt ongeveer twee weken de tijd om te reageren via onze instagram-pagina. Op zondag 28 april 2024, maken we de winnaar bekend.

Waar gaat het boek Jona over?

Jona woont in Amsterdam met zijn Joodse vader en vlakbij zijn dementerende oma. Zijn oma laat met enige regelmaat de naam Simon vallen en het lijkt erop dat Simon een geheime liefde van oma is geweest. Voor het profielwerkstuk op school wordt hij gekoppeld aan Elin en Lucas met wie hij samen gaat uitzoeken wie Simon is. Maar Jona’s vader is daar helemaal niet blij mee. Je hangt de vuile was niet buiten en bemoeit je niet met andermans zaken.

Van Praag kwam op het idee voor het boek Jona na het beluisteren van de podcast BOB. Hierin is ongeveer hetzelfde aan de hand. En dat is ook precies de reden waarom het verhaal veel jongeren aanspreekt. Het is niet moeilijk om jezelf met de hoofdpersoon te identificeren. Zijn situatie zou maar zo het leven van een klasgenoot kunnen zijn.

Het boek gaat niet alleen maar over de zoektocht naar het verhaal van oma en Simon. Het gaat ook over de moeizame relatie die Jona met zijn vader heeft. Verdriet en schuldgevoel spelen een onderhuidse rol in hun gezin en geven je als lezer een unheimisch en verward gevoel. Wat is er aan de hand in deze familie? Jona is vooral een verhaal over hoe je omgaat met (familie)geheimen, met verdriet en pijn. Het gaat ook over de waarde en de betrouwbaarheid van herinneringen. Moeten sommige dingen verborgen blijven of moeten zelfs pijnlijke zaken besproken worden?

Dat de door oorlog veroorzaakte mentale pijn -zoals gemis, verdriet en trauma- kan worden doorgegeven aan volgende generaties, wordt zichtbaar in Anna’s verhaal over Jona en de Tweede Wereldoorlog. Nu de oorlogen in Oekraïne en Israël iedere dag het nieuws domineren, voelen dagen als 4 en 5 mei daardoor opeens heel erg actueel. Ook bij de overlevers en slachtoffers van deze oorlogen zal het opgedane verdriet en de angst worden doorgegeven aan kinderen en kleinkinderen. Het boek Jona doet je realiseren dat deze oorlogstrauma’s nog generaties lang door kunnen en zullen sudderen. Ook als een oorlog voorbij gaat -wat we voor Oekraïne en Israël met heel ons hart hopen- zijn families voorgoed veranderd.

Ons leeftijdsadvies: 13+ | Uitgever: Lemniscaat | Auteur: Anna van Praag | Verschenen: 14 februari 2023

Niet gewonnen, maar wel nieuwsgierig geworden naar dit boek? Klik hier om Jona te bestellen.