Winactie: De bibliothecaresse van Auschwitz – Antonio Iturbe & Salva Rubio

In aanloop naar 4 en 5 mei staan we stil bij de Tweede Wereldoorlog. Dit onderwerp is breed vertegenwoordigd in de jeugdliteratuur en nog altijd worden er nieuwe verhalen bij geschreven. De komende weken kun je drie recent verschenen WO2-verhalen bij ons winnen.

Deze week maak je kans op de graphic novel De bibliothecaresse van Auschwitz van Antonio Iturbe.  Je hebt ongeveer twee weken de tijd om te reageren via onze instagram-pagina. Op zondag 5 mei 2024, maken we de winnaar bekend.

Waar gaat de graphic novel De bibliothecaresse van Auschwitz over?

Naast alle fysieke martelingen die de gevangenen van concentratiekampen moesten ondergaan werd hen ook hun identiteit afgenomen. Hun naam werd afgepakt en in plaats daarvan kregen ze een nummer. Er was geen ruimte meer voor persoonlijke kenmerken, interesses en talenten. Het kleine sprankje hoop en het gevoel van waardigheid dat het lezen van een boek je dan kan geven is bijna niet te beschrijven, maar is door Antonio Iturbe indrukwekkend vastgelegd in het boek ‘De bibliothecaresse van Auschwitz’. Inmiddels is dit verhaal verwerkt tot een graphic novel, die door zijn vorm een nog breder en jonger publiek aanspreekt. Het verhaal over de veertienjarige Dita in Auschwitz is echt gebeurd en dat is voor leerlingen vaak ook een deel van de aantrekkingskracht van het verhaal.

Middenin het vreselijke vernietigingskamp Auschwitz wordt het Praagse meisje Dita aangewezen als de bibliothecaresse van een kleine, geheime bibliotheek. ‘Een bibliotheek?’ vraag je je nu waarschijnlijk af. Jazeker. Een klein deel van het vernietigingskamp werd als familiekamp ingericht en door de nazi’s in stand gehouden om de waarnemers van het Rode Kruis om de tuin te leiden. De volwassenen moesten overdag werken en de kinderen moesten zichzelf vermaken. Hoewel onderwijs en boeken verboden waren lukt het toch om een deel van de kinderen te blijven onderwijzen. Er worden zelfs een paar boeken op de kop getikt en de veertienjarige Dita krijgt de taak om de uitleen van deze boeken te beheren en ze verborgen te houden voor de kampleiding.

Het verhaal werd tot een graphic novel bewerkt door Salva Rubio en voorzien van illustraties door Loreto Aroca. De tekeningen zijn toegankelijk en in grijsbruine tinten uitgewerkt, met hier en daar wat kleuren blauw en donkerrood om bepaalde personen of verhalende beeldelementen te benadrukken. Loreto geeft de personages veel expressie in het gezicht waardoor de emoties en gebeurtenissen niet alleen door woorden maar ook via beeld voelbaar zijn. Je leest niet alleen wat er gebeurt, maar je ziet het ook. Voor sommige -jonge- lezers komt het verhaal dan veel beter binnen. Tegelijkertijd kan dat ook erg confronterend zijn, want ook de afranselingen en de de dode joden die worden verplaatst komen in beeld. Zo’n beeld kan op je netvlies blijven staan. Het is een prachtig boek voor het VO, maar voor PO zou ik het daarom niet meteen aanraden. Mijn persoonlijke voorkeur gaat nog wel naar de roman uit, maar deze graphic novel leg ik met het oog op 4 en 5 mei graag achterin de klas en ook jij kunt het boek winnen door mee te doen aan deze actie.

Ons leeftijdsadvies: 12+ | Uitgever: De fontein | Auteur: Antonio Iturbe & Salva Rubio | Illustrator: Loreto Aroca | Verschenen: 5 maart 2024

Niet gewonnen, maar wel nieuwsgierig geworden naar dit boek? Klik hier om De bibliothecaresse van Auschwitz te bestellen.