Wie het verste piesen kan – Heleen

Lieve Janneke,

Je wist denk ik al dat ik het fijn vind om regelmatig muziek te draaien in mijn lessen. Het is lekker binnen komen als er muziek speelt, bovendien lenen Nederlandse teksten zich heel goed voor een lesje spelling of grammatica. Spelling en grammatica zijn niet perse de meest opwindende onderdelen van ons vak, dus de hulp van Nederlandse artiesten is welkom! Ook niet onbelangrijk: ik voel een verantwoordelijkheid in de culturele opvoeding van onze leerlingen. Frits Spits is het vast met me eens.

Mijn LTS-klas (1 basis/kader) kwam binnen terwijl Racoons ‘Echte vent’ klonk. Ik speelde het af via Youtube, zodat het mooie clipje ook te zien was. “Mevrouw, mogen we nog een keer kijken?” Ik kon aankondigen dat we dat zeker zouden doen. We ploeterden een lesje grammatica woordsoorten door, voor het eindelijk zover was. Bij het eerste coupletje en refrein werden de werkwoorden onderstreept, dat was goed te doen. Daarna moest de tijd van werkwoorden veranderd worden. Best handig om dat te doen, want dan zie je gelijk of werkwoorden wel écht werkwoorden zijn en niet stiekem zelfstandig naamwoorden. De opgave werkwoorden te veranderen in andere werkwoorden bleek inderdaad een opgave.

‘Op vertrouwen’ zou je kunnen veranderen in ‘op rekenen’, aardig bedacht. ‘Bewaard’ zou een goede vervanger zijn voor ‘gehouden’ en als je ‘geven’ vervangt door ‘schenken’ ben je deftig bezig, vonden de veertien jongens. “Mevrouw, u kunt ook wel weer eens een kopje thee inschenken”, opperde iemand. “Dat is inderdaad een goed idee voor een volgende keer, maar als we nu even verder gaan hebben we straks nog tijd voor voorlezen.” 

“Dus zeg me wie het verste piesen kan…” Iedereen was plotseling supergemotiveerd en niet alleen vanwege het voorlezen. Wist je dat je voor piesen heel veel andere woorden kunt bedenken? Ook woorden die jij en ik nog nooit gehoord hebben? Deze briljante piesvervangers werden vol vuur vervoegd in alle mogelijke tijden en varianten. Terwijl ik het boek pakte en bladerde naar de juiste bladzijde werd er geopperd om naast het metaalvissen, die afspraak stond al een tijdje, ook een wedstrijd verpiesen te gaan houden. Iemand vroeg zich nog af hoe ík dan ook mee kon doen, want anders zou het sneu zijn.

Het bord ging uit, de klas in standje voorlezen. Na een halve bladzijde ging een vinger omhoog: “mevrouw, mag ik even naar de wc? Ik moet echt heel nodig piesen!”

Groetjes, Heleen

Bekijk hier de videoclip van Racoons lied ‘Echte vent’ op youtube.

Nieuwsgierig naar het voorleesboek van Heleen? Klik hier om haar recensie te lezen over het boek Mot en de Metaalvissers.