Winactie: De laatste granaat – Alan Gratz

Helaas zien we elke dag in het nieuws dat vrede nog altijd niet vanzelfsprekend is, ook al leven wij al bijna 78 jaar in vrijheid. Daarom hebben we tot 4 & 5 mei elke week een winactie met een boek dat zich afspeelt rond de Tweede Wereldoorlog. Zodat we niet vergeten wat er toen gebeurd is en we ervan kunnen leren met het oog op de toekomst en de actualiteit.

We hebben gekozen voor acht verhalen die een totaal verschillende kant van de oorlog belichten. Deze week maak je kans op De laatste granaat van Alan Gratz.  Je hebt ongeveer een week de tijd om te reageren via onze instagram-pagina. Op zondag 2 april 2023, maken we de winnaar bekend.

Het onlangs verschenen jeugdboek De laatste granaat is van de populaire Amerikaanse schrijver Alan Gratz. Hij werd in Nederland vooral bekend door zijn boek 9/11 dat over de aanslagen op de Twin Towers gaat, een weinig beschreven onderwerp in jeugdboeken. Ook deze keer heeft Gratz een onderwerp gekozen dat onderbelicht is in de historische jeugdliteratuur. In De laatste granaat beschrijft hij de slag om Okinawa die op 1 april 1945 in het zuiden van Japan plaatsvond tussen Japanse en Amerikaanse strijdkrachten.

Het verhaal wordt vanuit twee perspectieven geschreven. Vanuit de Amerikaanse Ray Majors, die zijn vader -een getraumatiseerde oorlogsveteraan- uit de weg wil gaan. En vanuit de Japanse Hideki Kaneshiro, die de lafheid van zijn voorvader wil bestrijden met zijn eigen dapperheid. Wanneer Ray met de Amerikaanse oorlogsvloot klaarligt om aan te vallen voor de kust van het Japanse eiland Okinawa, krijgt Hideki twee granaten van zijn luitenant-kolonel met de opdracht: ‘De ene granaat is voor de Amerikaanse monsters die jullie familie willen vermoorden. En als jullie zoveel mogelijk Amerikanen hebben gedood, dan gebruik je de andere granaat om jezelf te doden.’

Het bondgenootschap dat Hitler aanging met Japan had grote gevolgen voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog in Europa, omdat Hitler er daarmee een grote vijand bij kreeg, namelijk: de Amerikanen. Vaak wordt de strijd tussen Japan en Amerika in Europese jeugdboeken slechts in dat kader besproken wanneer het over de Tweede Wereldoorlog gaat. Hooguit wordt Pearl Harbor nog weleens genoemd. Het is goed dat er nu ook aandacht is voor het verhaal dat zich in Japan heeft afgespeeld en dat daarbij ook het Japanse perspectief wordt gegeven.

Het verhaal leest als een actiefilm op papier. Waarbij veel heftige acties en gruwelijke oorlogstaferelen elkaar snel opvolgen en beeldend zijn beschreven. Tegen de achtergrond van het oorlogsgeweld zie je twee jonge jongens pijnlijk snel volwassen worden. Zowel Hideki als Ray leren ieder in hun eigen tempo dat ‘goed’ en ‘fout’ geen absolute begrippen zijn. Ze proberen ieder op hun eigen manier om hun menselijkheid niet te verliezen tijdens deze strijd. Een belangrijk en universeel inzicht dat nog dagelijks op de actualiteit van toepassing is.

Ons leeftijdsadvies: 11+ | Uitgever: Kluitman | Auteur: Alan Gratz | Vertaling: Carla Hazewindus | Omslagbeeld Nina Goffi | Verschenen: 16-01-2023

Niet gewonnen, maar wel nieuwsgierig geworden naar dit boek? Klik hier om De laatste granaat te bestellen.