Winactie: Het meisje met de vlechtjes – Wilma Geldof

Helaas zien we elke dag in het nieuws dat vrede nog altijd niet vanzelfsprekend is, ook al leven wij al bijna 78 jaar in vrijheid. Daarom hebben we tot 4 & 5 mei elke week een winactie met een boek dat zich afspeelt rond de Tweede Wereldoorlog. Zodat we niet vergeten wat er toen gebeurd is en we ervan kunnen leren met het oog op de toekomst en de actualiteit.

We hebben gekozen voor acht verhalen die een totaal verschillende kant van de oorlog belichten. Deze week maak je kans op Het meisje met de vlechtjes van Wilma Geldof.  Je hebt ongeveer een week de tijd om te reageren via onze instagram-pagina. Op zondag 9 april 2023, maken we de winnaar bekend.

Hoewel veel heldhaftige historische verhalen over mannen gaan, wil dat niet zeggen dat er geen vrouwen waren die in die tijd een belangrijke rol speelden. Dat bewijst Wilma Geldof maar weer eens met haar boek Meisje met de vlechtjes, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Nederlands jongste verzetsmeisje in de Tweede Wereldoorlog.

De zestienjarige Freddie Oversteegen zit bij dezelfde Haarlemse verzetsgroep als haar veel bekendere zus Truus en het beroemde meisje met het rode haar, Hannie Schaft. Als ze haar haar in vlechtjes doet ziet ze eruit als twaalf jaar oud en dat komt goed van pas. Ze raakt betrokken bij liquidaties van nazi’s, maar ze valt door haar jonge meisjesverschijning niet snel op.

Er zijn nauwelijks boeken te vinden waarin de rol van vrouwen en meisjes in het verzet zo uitvoerig wordt beschreven als in Het meisje met de vlechtjes. Er zijn ook weinig jeugdromans over de Tweede Wereldoorlog te vinden waarin zo rauw en expliciet beschreven wordt welke tegenstrijdige gevoelens er komen kijken bij het vermoorden van een medemens. Hoe diep geworteld de haat tegen het slachtoffer ook is, het doden van een mens veranderd je in je diepste wezen: “Alsof iets van mij bij hem is achtergebleven.”

Hoewel het een op waarheid gebaseerd verhaal is, verzon schrijfster Wilma Geldof er wel een paar dingen bij zoals bijvoorbeeld Freddies verliefdheid op haar buurjongen. Door tijdloze tienerthema’s, zoals verliefdheid, aan het verhaal toe te voegen heeft Wilma een handig stijlmiddel gevonden om te benadrukken hoe jong Freddie in dit verhaal nog is. Het is daardoor voor tieners niet moeilijk om zichzelf met de jonge verzetsheld in dit pittige verhaal te identificeren.

Ons leeftijdsadvies: 15+ | Uitgever: Luitingh-Sijthoff | Auteur: Wilma Geldof | Omslagbeeld Lisette Vink/Bij Barbera | Verschenen: 20 november 2018

Niet gewonnen, maar wel nieuwsgierig geworden naar dit boek? Klik hier om Het meisje met de vlechtjes te bestellen.