Winactie: Ons kasteel aan zee – Lucy Strange

Helaas zien we elke dag in het nieuws dat vrede nog altijd niet vanzelfsprekend is, ook al leven wij al bijna 78 jaar in vrijheid. Daarom hebben we tot 4 & 5 mei elke week een winactie met een boek dat zich afspeelt rond de Tweede Wereldoorlog. Zodat we niet vergeten wat er toen gebeurd is en we ervan kunnen leren met het oog op de toekomst en de actualiteit.

We hebben gekozen voor acht verhalen die een totaal verschillende kant van de oorlog belichten. Deze week maak je kans op Ons kasteel aan zee van Lucy Strange.  Je hebt ongeveer een week de tijd om te reageren via onze instagram-pagina. Op zondag 30 april 2023, maken we de winnaar bekend.

Tegen de achtergrond van de Engelse kust speelt zich het leven af van een gelukkig gezin dat in een vuurtoren woont. Er komen barsten in hun dromerige bestaan wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Met een vuurtoren recht tegenover Duinkerken wordt hun ‘kasteel aan zee’ opeens het middelpunt van verdedigingswerk en oorlogsstrategie. 

Naast de thema’s oorlog, vertrouwen en familiedrama, speelt in dit boek de persoonlijke groei van de twaalfjarige Petra de hoofdrol. Het is voor de stoere Petra niet makkelijk om opeens aangestaard en gepest te worden, vanwege haar Duitse Mutti. Wanneer haar lieve vader -de vuurtorenwachter- mogelijk een verrader blijkt te zijn, wordt er een groot beroep gedaan op haar gevoel voor rechtvaardigheid en loyaliteit.

Als geen ander weet Lucy Strange de lezer bij de les te houden met spannende cliffhangers en verrassende plotwendingen. De hoofdstukken zijn kort en bevatten allemaal een eigen verhaallijn. Het is daarom een prettig boek om voor te lezen aan kinderen in de bovenbouw van het basisonderwijs, omdat het ze iedere keer weer een aanleiding geeft om uit te kijken naar het volgende hoofdstuk. Het is hierdoor ook een ideaal boek voor brugklassers die niet meteen staan te springen om een boek te lezen. Het boek is bepaald niet kinderachtig, heeft duidelijke zinnen en speelt goed in op lezers met een korte spanningsboog.

Lucy Strange bewees al eerder met haar boek ‘Het geheim van het Nachtegaalbos’ dat ze precies weet hoe ze de jeugd met haar verhalen kan raken. Ze zet haar jonge karakters zo levensecht neer, dat het bijna onmogelijk is om hun verdriet, nieuwsgierigheid en andere emoties niet te voelen. Haar psychologische kinderthrillers zijn spannend, ontroerend en onverwachts. Ze bedienen een breed en jong lezerspubliek.

‘Ons kasteel aan zee’ werd meer dan terecht bekroond met een Zilveren Griffel in 2021. Het is een schitterend boek om te lezen in de aanloop naar 4 en 5 mei.

Ons leeftijdsadvies: 11+ | Uitgever: Gottmer | Auteur: Lucy Strange | Vertaling: Aleid van Eekelen-Benders | Omslagbeeld Helen Crawford-White| Verschenen: 9 januari 2020

Niet gewonnen, maar wel nieuwsgierig geworden naar dit boek? Klik hier om Ons kasteel aan zee te bestellen.