Winactie: Wind – Esther Walraven

De zomer komt eraan! En wat is er in de zomer nou fijner dan in de zon zitten met een lekker boek? De komende weken maak je kans op zes handbagageboeken. Ze zijn niet zo dik, waardoor je ze goed in je tas mee kunt nemen. Zo heb je je boek altijd bij de hand en kun je lekker lezen in het park, in de trein, op een terrasje, de boot, het strand, het vliegveld of gewoon lekker in de tuin of op je balkon.

We hebben gekozen voor zes novelles – dat zijn korte verhalen- met uiteenlopende thema’s. Deze week maak je kans op het boek Wind van Esther Walraven. Je hebt ongeveer een week de tijd om te reageren via onze instagram-pagina. Op zondag 2 juli 2023, maken we de winnaar bekend. Waar zou jij dit boek willen lezen deze zomer? Laat het achter in de comments.

Deze week verscheen het nieuwe deel uit de XS-serie van Uitgeverij Van Goors label Best of YA. Het boek heet Wind en is geschreven door Esther Walraven. Een zomers boek over de negentienjarige Sam die na zijn schoolexamens een zomer op Vlieland gaat werken als kitesurf-instructeur.

Hoewel het een feestelijke zomer vol zon, zee, strand en feest zou moeten zijn, lukt het Sam niet om de problemen van thuis uit zijn hoofd te zetten. Sam en zijn vader -die Sam in zijn eentje heeft opgevoed- zijn twee handen op één buik. Maar wanneer Sams vader thuis komt te zitten vanwege grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, raakt Sam de connectie met zijn vader kwijt. Hoe kan een lieve, fijne vader tegelijkertijd iemand zijn die zulke heftige dingen doet?

Mede dankzij de MeToo-beweging in de afgelopen jaren wordt grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar en het komt steeds vaker aan het licht. Stiekem hebben we bij zulke gevallen allemaal weleens gedacht: ‘Het zal je vader of moeder maar zijn.’ Hoe ga je daarmee om? Hoe rijm je het beeld van je liefhebbende ouder met iemand die dingen doet die niet door de beugel kunnen? Het is goed dat er een boek is verschenen met dit perspectief.

Esther Walraven maakt niet alleen inzichtelijk hoe ingewikkeld de innerlijke strijd is rondom de loyaliteit en de liefde die je ondanks alles voor zo iemand kunt blijven voelen. Ze laat ook zien hoeveel impact het kan hebben op je eigen keuzes. Tegen de achtergrond van het zomerse strandleven op Vlieland, waar de lucht zindert van verliefdheid, vindt Sam het moeilijk om het meisje dat hij leuk vindt te versieren. Bang om zelf over een grens te gaan.

Ons leeftijdsadvies: 13+ | Uitgever: Van Goor / Best of YA | Auteur: Esther Walraven | Omslagbeeld Caren Limpens | Verschenen: 22 juni 2023

Niet gewonnen, maar wel nieuwsgierig geworden naar dit boek? Klik hier om Wind te bestellen.