Winactie: Jimi Fender Johnson – Buddy Tegenbosch

Alle scholen zijn weer begonnen in noord-, midden- en zuid Nederland. Ongetwijfeld hebben de scholieren onder ons inmiddels de opdracht gekregen om een mooi leesboek uit te zoeken voor het vak Nederlands. Of misschien heb je juist een lekker boek nodig om even níét met school bezig te hoeven zijn. Tijd voor een reeks winacties. Laat de herfst maar komen! Dan kruipen wij met een goed verhaal op de bank.

We hebben gekozen voor zes boeken van Nederlandse schrijvers met uiteenlopende thema’s. Deze week maak je kans op een gesigneerd exemplaar van het onlangs verschenen boek Jimi Fender Johnson van Buddy Tegenbosch. Je hebt ongeveer een week de tijd om te reageren via onze instagram-pagina. Op zondag 17 september 2023, maken we de winnaar bekend. Waarom zou jij dit boek willen winnen? Laat je antwoord achter in de comments.

Leerlingen van Heleen en Janneke mogen ook een bericht sturen via Magister Berichten.

Waar gaat het over?

Laatst bedacht ik me dat de scholieren van nu 9/11 niet meer hebben meegemaakt. Een goede reden om deze grote gebeurtenis in de recente geschiedenis mee te nemen in de huidige jeugdliteratuur. Het is deze week alweer 22 jaar geleden dat de aanslag op de Twin Towers in New York plaatsvond. Het avontuur van Jimi brengt die dag opeens weer even heel dichtbij.

De muzikale Jimi heeft na een bandrepetitie een wonderlijke ontmoeting met een vrouw die hem waarschuwt: als hij de trap op gaat, reist hij terug naar het verleden. De waarschuwing heeft een averechts effect en Jimi besluit het avontuur aan te gaan. Hij belandt in New York op 10 september 2001. Hij moet een persoonlijke opdracht uitvoeren om terug te kunnen keren naar zijn eigen tijd. Zijn opdracht brengt hem naar de bovenste verdieping van het WTC, op de ochtend van 9/11. Lukt het hem zijn taak te volbrengen? En weet hij de wolkenkrabber op tijd te verlaten?

Jimi zet zijn muzikaliteit in om de aandacht van de nietsvermoedende New Yorkers te trekken. Buddy maakte daarom zelfs een afspeellijst bij het boek, voor wie tijdens het lezen nieuwsgierig is geworden naar Jimi’s favoriete artiesten. Jimi is overigens geboren als Lucy. Een detail dat grappig genoeg ook slechts een detail blijft. Het is geen hoofdthema in het boek, waardoor gendertransitie wordt genormaliseerd als zijnde één van de vele kenmerken die een personage kan hebben.

Door het tijdreizen zit er een magisch realistisch element in dit boek, maar -net als in Kruistocht in Spijkerbroek– is dat slechts zijdelings aanwezig en voert vooral de persoonlijke missie van hoofdpersonage Jimi de boventoon. Het is een bloedspannend en tegelijkertijd gevoelig boek. Een avonturenboek en coming-of-age-roman in één. Jimi Fender Johnson heeft werkelijk voor elke lezer wat wils. En ongetwijfeld levert het boek interessante gesprekken op met ouders, docenten en andere volwassenen. Waar waren zij op 11 september 2001, toen ze dit nieuws hoorden?

Lees hier Heleens interview met Buddy Tegenbosch over het boek Jimi Fender Johnson.

Ons leeftijdsadvies: 14+ | Uitgever: Van Goor, Unieboek – het Spectrum BV | Auteur: Buddy Tegenbosch | Omslagbeeld: Lennart Wolfert | Verschenen: 4 juli 2023

Niet gewonnen, maar wel nieuwsgierig geworden naar dit boek? Klik hier om Jimi Fender Johnson te bestellen.