Winactie: Lily – Tom de Cock

Ongetwijfeld hebben de scholieren onder ons inmiddels de opdracht gekregen om een mooi leesboek uit te zoeken voor het vak Nederlands. Of misschien heb je juist een lekker boek nodig om even níét met school bezig te hoeven zijn. Tijd voor een reeks winacties. Laat de herfst maar komen! Dan kruipen wij met een goed verhaal op de bank.

We hebben gekozen voor zes boeken van Nederlandse schrijvers. Deze week maak je kans op een gesigneerd exemplaar van het boek Lily van Tom de Cock. Je hebt ongeveer een week de tijd om te reageren via onze instagram-pagina. Op zondag 8 oktober 2023, maken we de winnaar bekend. Laat je reactie achter in de comments.

Leerlingen van Heleen en Janneke mogen ook een bericht sturen via Magister Berichten.

Waar gaat het over?

Dystopische avonturen -verhalen met een afschrikwekkend toekomstbeeld- zijn ontzettend populair onder jongeren en groeien als paddestoelen uit de grond. Het ene verhaal is origineler dan het andere. Het boek Lily is in deze categorie een pareltje en won dan ook niet voor niets de prijs ‘beste boek voor jongeren 2022‘. Voor liefhebbers van De Hongerspelen en Quotum is de serie Lily om te smullen.

Buitenshuis is het vijftig graden. De zeespiegel stijgt nog elke dag en de ene na de andere lockdown wordt ingesteld om nieuwe virussen en vieze schimmels te bestrijden. Je leert deze wereld kennen door de bril van een bekende influencer, Lily, die de situatie waarin ze leeft absoluut niet verontrustend vindt. Het is zoals het is. En ze verdient genoeg om zich een huis met een lage temperatuur, zonneponcho’s en rebreathers met een luchtzuiverende werking te kunnen veroorloven. Haar grootste doel is om een panmyrmidon te bereiken: gevolgd worden door iedereen die online is.

Pas wanneer Lily de adembenemende Samuel leert kennen wordt ze geconfronteerd met de gevolgen van haar leefwijze. Samuel is een rijke jongen die zich verzet tegen de verspillende maatschappij. Voor haar volgers en voor Samuel stort ze zich in een bizar avontuur. Lukt het hen om die missie te voltooien? Lukt het Lily om een panmyrmidon te bereiken? En kan er liefde opbloeien tussen de twee tegenpolen, Samuel en Lily, in deze post-apocaliptische wereld?

Waar veel dystopische klimaatfictie louter pessimistisch en somber van toon is voegt Tom daar luchtigheid en humor aan toe, zonder afbreuk te doen aan de ernst van de situatie. Lily spreekt daardoor een breed lezerspubliek aan. Het is een verhaal met een belangrijke boodschap, maar tegelijkertijd is het ook gewoon een spannend en grappig coming of age-verhaal over een tiener in een snel veranderende wereld.

Lily is deel 1 van een trilogie waarvan het laatste deel binnenkort verschijnt. Wees gerust, dat is pas in november, dus voor die tijd heb je nog genoeg tijd om de eerste twee delen te lezen. Begin alvast met Lily door mee te doen aan deze wedstrijd. Misschien word jij de winnaar!

Ons leeftijdsadvies: 13+ | Uitgever: Pelckmans | Auteur: Tom de Cock | Omslagbeeld: Triplecick Design | Verschenen: 15 mei 2021

Niet gewonnen, maar wel nieuwsgierig geworden naar dit boek? Klik hier om Lily te bestellen.