Winactie: Strovuur – Gerwin van der Werf

Ongetwijfeld hebben de scholieren onder ons inmiddels de opdracht gekregen om een mooi leesboek uit te zoeken voor het vak Nederlands. Of misschien heb je juist een lekker boek nodig om even níét met school bezig te hoeven zijn. Tijd voor een reeks winacties. Laat de herfst maar komen! Dan kruipen wij met een goed verhaal op de bank.

We hebben gekozen voor zes boeken van Nederlandse schrijvers. Deze week maak je kans op een gesigneerd exemplaar van het boek Strovuur van Gerwin van der Werf. Je hebt ongeveer twee weken de tijd om te reageren via onze instagram-pagina. Op zondag 29 oktober 2023, maken we de winnaar bekend. Laat je reactie achter in de comments.

Waar gaat het over?

De roadtrip is een geliefd onderwerp in films en ook in boeken. Zo’n trip levert een avontuurlijk decor op waarbij personages kunnen reflecteren op wie ze zijn en kunnen transformeren naar wie ze (willen) worden. Strovuur is een roadnovel over een zeventienjarig meisje dat met haar neef naar Parijs rijdt in zijn knalgele Mitsubishi Sapporo. Een waanzinnige reis waarin de zoektocht naar stoutmoedige belevenissen omslaat in een zoektocht naar zichzelf.

Tijdens een bloedhete zomer rijdt Fay met haar neef Elvin door het Vlaamse en Franse landschap. Ze komen al snel de krankzinnigste problemen tegen. Wanneer Fay een zestiende eeuws koorboek uit een klooster steelt, dreigt de boel te escaleren. In eerste instantie lijkt Strovuur aan alle verwachtingen te voldoen die je bij een roadnovel kunt hebben. Maar wat deze roman speciaal maakt is de verstilling die volgt na een reeks absurde situaties, bizarre ontmoetingen en komische verdwaalpartijen. De stoere en stuurse Fay blijkt een groot verdriet met zich mee te dragen en komt haar verdriet tijdens deze tocht eindelijk onder ogen.

Schrijver Gerwin van der Werf staat zelf voor de klas en kent de leeftijdsgenoten van Fay als zijn broekzak. Hij is muziekdocent en ziet regelmatig hoe tieners omgaan met tegenslag en uitdagingen. Zijn ervaring met deze doelgroep proef je in alles terug: de toon, de dialogen, het taalgebruik en de emotionele ontwikkeling van de personages. Het zijn geloofwaardige karakters, waarbij de hoekige en kwetsbare periode tussen kindertijd en volwassenheid heel treffend wordt beschreven.

Strovuur valt in de categorie toegankelijke instapliteratuur en is daarmee uitermate geschikt voor de leeslijst in de bovenbouw. Het is komisch en verfrissend, laat ruimte voor eigen interpretatie en heeft een aantrekkelijk verpakte gelaagdheid. Een ideaal boek om een geanimeerd gesprek over te kunnen voeren tijdens een mondeling literatuur.

Ons leeftijdsadvies: 16+ | Uitgever: Atlas Contact | Auteur: Gerwin van der Werf | Omslagbeeld: Nanja Toebak | Verschenen: 17 mei 2021

Niet gewonnen, maar wel nieuwsgierig geworden naar dit boek? Klik hier om Strovuur te bestellen.