De chaos in Loïs – Yorick Goldewijk – Tip van Heleen

Maartens leven met Loïs was zo fijn voorspelbaar. Ze kennen elkaar al heel lang en spelen samen sinds hij zich kan herinneren. Nu Loïs ziek blijkt te zijn, voelt alles anders. Het samoeraizwaard, dat hij in zijn buik voelt steken als hij bij Loïs in de buurt is, maakt de spanning er voor hem niet minder op. Hij durft haar eigenlijk niet zo goed meer op te zoeken en ook dat doet pijn.

De Chaos in Loïs is geschreven voor de Maand van de Filosofie 2024 met het thema Chaos. Deze chaos komt niet alleen tot uiting in het hoofd van Maarten en het lijf van Loïs. De paginanummering en de illustraties versterken het thema, dat me voor de schrijver een lastige opdracht geleken heeft.

De vriendengroep van Loïs en Maarten is gefascineerd door een huis, het staat leeg, waar kapotte dingen op magische wijze weer heel worden. Een vaas, de beker, het rekenmachinehorloge… stel je voor dat ze in ‘het schervenhuis’ ook Loïs  kunnen laten herstellen…. Het kan natuurlijk geen kwaad om dat te onderzoeken. 

Het taalgebruik in De chaos van Loïs is geloofwaardig en de soms harde grappen geven lucht aan het ingewikkelde mogelijke vooruitzicht op de sterfelijkheid van Loïs. Voor Maarten is het fijn dat zijn moeder hem de weg wijst in hunfilosofische gesprekken. Zo leert hij dat chaos niet alleen lastig hoeft te zijn, maar ook ruimte kan geven aan mooieverrassingen. 

Of het goed zal komen met de gezondheid van Loïs weten we niet, maar de magie die de vrienden ervaren tijdens hun nacht in het magische huis geeft zeker een sprankje hoop. Als was het alleen maar omdat het samoeraizwaard en de rode vlekken voor even veranderen in het zorgeloos zweven met vlinders.

Ik heb De chaos van Loïs gelezen als een creatief verhaal, dat kan aanzetten tot een filosofisch gesprek. In 92 pagina’s leest het lekker weg en met passende illustraties en de bijbehorende lesbrief heb je bagage genoeg om er uitgebreid over door te praten.

Wil je verder filosoferen met je klas? Querido ontwierp een lesbrief voor groep 7 en 8 die ook heel goed voor de brugklas is te gebruiken.

Mijn leeftijdsadvies: 10+ | Uitgever: Querido | Auteur: Yorick Goldewijk | Omslagillustratie: Yvonne lacet | Verschenen: 12 maart 2024 | Prijs: €9,99 | Hier te bestellen

Een reactie plaatsen